Bu araştırma, Çanakkale ilinde bulunan bir gıda üretim tesisinde çalışan çalışanların işyerlerinde karşılaşabilecekleri fiziksel risk faktörlerine yönelik maruz kalma algılarını belirlemek ve bu risk faktörleri ile çalışanların tanımlayıcı özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Toplam 400 işletme çalışanına sosyodemografik özellikler ve mesleki risk faktörlerini içeren bir anket uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 27.0 istatistik paket programı tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi ve ANOVA testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Sonuçlar, çalışanların işyerinde karşılaştıkları fiziksel risk faktörlerine ilişkin maruz kalma algılarının yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Alınan eğitim ve önlemlere rağmen çalışma ortamında mesleki risklere yönelik yeterli önlemlerin alınmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışanların maruz kaldığı risk faktörlerinin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleki riskler konusunda eğitim, mesleki riskler hakkında bilgi ve alınan önlem düzeyine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak birimin çalışma süresi ile ilgili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Fiziksel Risk Etmenleri Maruziyet Algısı İş Sağlığı ve Güvenliği İstatistiksel Analiz
This research was conducted to determine the exposure perceptions of employees working in a food production facility in Çanakkale to physical risk factors that they may encounter in their workplaces and to examine the relationship between these risk factors and the descriptive characteristics of employees. A questionnaire including sociodemographic characteristics and occupational risk factors was administered to a total of 400 business employees. SPSS 27.0 statistical package program was preferred in the analysis of the data. Statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation, t-test and ANOVA test were used to evaluate the data. The results were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. The results show that employees have a high level of exposure perceptions regarding the physical risk factors they encounter in the workplace. Despite the training and precautions taken, it has been revealed that adequate measures are not taken for occupational risks in the working environment. It has been determined that the risk factors that the employees are exposed to differ according to age, gender, education level, education about occupational risks, knowledge about occupational risks and the level of precautions taken. However, it was concluded that the unit is not related to the working time.
Physical Risk Factors Perceptions of Exposure Occupational Health and Safety Statistical Evaluation
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Risk Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 51 |