Araştırma Makalesi

KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

Cilt: 6 Sayı: 2 31 Ekim 2016
PDF İndir

KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

Öz

Koniklik, coğrafi uzaklıklar nedeniyle kamusal maldan elde edilen faydanın zayıflaması veya giderek azalması durumunu ifade etmektedir. Farklılaşan erişimler coğrafi uzaklığın kamusal maldan yararlanmada bir fonksiyon olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı kamu sağlık hizmetleri özelinde coğrafi uzaklığın sağlık hizmetlerinden yararlananlar tarafından bir fonksiyon olarak algılanıp algılanmadığını tespit etmektir. Çalışmada Dumlupınar Üniversitesinde çalışan akademik personele anket uygulaması yapılmıştır. Analiz yöntemi olarak ikili lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada ikili lojistik regresyon analizine göre şu temel sonuçlara ulaşılmıştır: İkamet yeri kamu hastanesine uzak olan kişilerin kamu hastanesine olan uzaklıktan dolayı sunulan hizmetlerden yararlanma dereceleri, yakın olan kişilere göre 1,545 kat daha fazla azalmaktadır. Ulaşımda geçirilen süresi daha fazla olan kişilerde, daha az olan kişilere göre 1,212 kat daha fazla kamu hastanesine olan uzaklıktan dolayı sunulan hizmetlerden yararlanma dereceleri azalmaktadır. İkamet ettiği yerin kamu hastanesine olan uzaklığının maliyetini artırdığı görüşünü ifade eden kişilerin kamu hastanesine olan uzaklıktan dolayı sunulan hizmetlerden yararlanma dereceleri, maliyeti artmayan kişilere göre 2,826 kat daha fazla azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bennett, R. J., (1980), The Geography of Public Finance Welfare under Fiscal Federalism and Local Government Finance, Menthuen and Co. Ltd., New York.
  2. Gözlü, M., Tatlıdil H. (2015), Türkiye’deki 81 İlin Kamu Tarafından Sunulan Sağlık Hizmetlerine Erişim Durumları Sosyal Güvenlik Dergisi, 5 (2), 145-165.
  3. Karabulut, E. ve Alpar, R., (2013), Lojistik Regresyon, R. Alpar, Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, Ankara.
  4. Kurt, Ö., (2007), Ülkemizde Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunlu mudur? Aile Hekimliği Bu Sorunu Çözebilir mi? Editör M. Eskiocak, Kentsel Bölgede Sağlık Örgütlenmesi: Çok Sektörlü Yaklaşım. Aile Hekimliği Ülkemiz İçin Uygun Bir Model midir? (ss.69-78), Türk Tabipler Birliği Yayınları, Ankara.
  5. Özdamar, K., (2013), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, Nisan Kitabevi, Ankara. Tuncer, G., Yıldız, F., ve Çelebioğlu, F., (2015), Kamu Maliyesi Coğrafyası, Akademia Yayınevi, Kütahya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Neslihan Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2016

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Erdoğan, N., & Tuncer, G. (2016). KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 6(2), 67-72. https://izlik.org/JA86CC84LL
AMA
1.Erdoğan N, Tuncer G. KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ. Ejovoc. 2016;6(2):67-72. https://izlik.org/JA86CC84LL
Chicago
Erdoğan, Neslihan, ve Güner Tuncer. 2016. “KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 6 (2): 67-72. https://izlik.org/JA86CC84LL.
EndNote
Erdoğan N, Tuncer G (01 Ekim 2016) KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 6 2 67–72.
IEEE
[1]N. Erdoğan ve G. Tuncer, “KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ”, Ejovoc, c. 6, sy 2, ss. 67–72, Eki. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CC84LL
ISNAD
Erdoğan, Neslihan - Tuncer, Güner. “KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 6/2 (01 Ekim 2016): 67-72. https://izlik.org/JA86CC84LL.
JAMA
1.Erdoğan N, Tuncer G. KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ. Ejovoc. 2016;6:67–72.
MLA
Erdoğan, Neslihan, ve Güner Tuncer. “KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), c. 6, sy 2, Ekim 2016, ss. 67-72, https://izlik.org/JA86CC84LL.
Vancouver
1.Neslihan Erdoğan, Güner Tuncer. KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE KONİKLİK ETKİSİ: İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ. Ejovoc [Internet]. 01 Ekim 2016;6(2):67-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CC84LL