Araştırma Makalesi

BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU

Cilt: 8 Sayı: 2 30 Kasım 2018
PDF İndir

BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU

Öz


Ülkemizdeki enerjinin %35’inin binalarda tüketildiği ve binalarda tüketilen enerjinin de %80’i ısıtma amaçlı kullanıldığı göz önüne alınırsa, binalara kurulacak daha verimli ısıtma sistemlerinin yanı sıra binalara uygulanacak uygun ısı yalıtımları ile büyük enerji tasarrufu sağlanacağı çok önem arz etmektedir. Bu çalışmada, bir binanın TS 825 Isı Yalıtım Kuralları esas alınarak kullanılan ısı yalıtım malzemesinin kalınlıklarının enerji tasarrufu yönünden incelemesi, yapılan ısı yalıtım maliyetinin geri ödeme sürelerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bunun için Bolu ilinde bulunan bir bina seçilmiş, binanın dış kabuğundaki yapı elemanları ele alınarak gerekli yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı, binanın enerji verimliliği, binanın özgül ısı kaybı hesapları yapılarak binadaki yapı elemanları kesit halinde verilerek ısıl geçirgenlik katsayıları belirlenmiştir. Binayı oluşturan pencere, beton ve duvar malzemeleri miktarı belirlenmiştir. Ayrıca o bölgede bulunan binaların ısı yalıtımlarının termal kamera ile görüntüleri incelenmiştir. Çalışma ile alternatif yalıtım malzemeleri kullanıldığında maliyet etkisi de göz önünde bulundurularak optimum ısı yalıtım kalınlığı ve amortisman süresi belirlenmiştir.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıncı H., (2007). Günümüzde Uygulanan Isı Yalıtım Malzemeleri, Özellikleri, Uygulama Teknikleri ve Fiyat Analizleri. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  2. Babota F., ve Moga L. (2018). Computation and analysis of corrected thermal insulation in a common dwelling building in Romania, in various thermal insulation variants – The slab over the soil. Procedia Manufacturing, 22, 352–357
  3. Batard A., Duforestel T., Flandin L., ve Yrieix B. (2018). Prediction method of the long-term thermal performance of vacuum insulation panels installed in building thermal insulation applications. Energy & Buildings, 178, 1–10
  4. Çalışan M., ve Türkoğlu İ. S. (2011). Termal Kameralar ve Uygulamaları. Elektrik-elektronik ve Bilgisayar Sempozyumunda sunulmuş bir bildiri.
  5. Çetiner İ., ve Sheab A.D. (2018). Wood waste as an alternative thermal insulation for buildings. Energy & Buildings 168 374–384
  6. Değirmenci A. İ. (2010). Türkiye’de Uygulanan Yalıtım Tekniklerinin Araştırılmasında Termal Kameranın Etkin Biçimde Kullanılması. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Yapı Eğitimi Enstitüsü.
  7. Dombaycı Ö. A., Atalay Ö., Acar Ş. G., Ulu E. Y., ve Ozturk H. K. (2017). Thermoeconomic method for determination of optimum insulation thickness of external walls for the houses: Case study for Turkey. Sustainable Energy Technologies and Assessments, 22, 1–8.
  8. Jain, M., ve Pathak, K.K. (2018). Thermal modelling of insulator for energy saving in existing residential building. Journal of Building Engineering, 19, 62–68

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Merve Mermer Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2018

Gönderilme Tarihi

28 Ekim 2018

Kabul Tarihi

16 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tıkız, İ., Pehlivan, H., & Mermer, M. (2018). BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 8(2), 106-135. https://izlik.org/JA33PM23SZ
AMA
1.Tıkız İ, Pehlivan H, Mermer M. BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU. Ejovoc. 2018;8(2):106-135. https://izlik.org/JA33PM23SZ
Chicago
Tıkız, İsmet, Hüseyin Pehlivan, ve Merve Mermer. 2018. “BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 8 (2): 106-35. https://izlik.org/JA33PM23SZ.
EndNote
Tıkız İ, Pehlivan H, Mermer M (01 Kasım 2018) BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 8 2 106–135.
IEEE
[1]İ. Tıkız, H. Pehlivan, ve M. Mermer, “BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU”, Ejovoc, c. 8, sy 2, ss. 106–135, Kas. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33PM23SZ
ISNAD
Tıkız, İsmet - Pehlivan, Hüseyin - Mermer, Merve. “BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 8/2 (01 Kasım 2018): 106-135. https://izlik.org/JA33PM23SZ.
JAMA
1.Tıkız İ, Pehlivan H, Mermer M. BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU. Ejovoc. 2018;8:106–135.
MLA
Tıkız, İsmet, vd. “BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), c. 8, sy 2, Kasım 2018, ss. 106-35, https://izlik.org/JA33PM23SZ.
Vancouver
1.İsmet Tıkız, Hüseyin Pehlivan, Merve Mermer. BİNA ISI YALITIM SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE OPTİMİZASYONU. Ejovoc [Internet]. 01 Kasım 2018;8(2):106-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33PM23SZ