BibTex RIS Kaynak Göster

Gebe Kadınların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 51 - 57, 31.12.2011

Öz

Kaynakça

  • yıl olan 70 gebe kadın ile yapılan bir çalışmada gebelerin ortalama ağırlık artışları 12.4 kg olarak bulunmuştur(Antal, 1997). Başka bir çalışmada ise gebelerin 2. trimestırdaki ağırlık artışının 4.1 kg, 3. trimestırdaki ağırlık artışının ise 5.8 kg olduğu görülmüştür(Jansen,1984).
  • % 64’ünün meyveyi haftada en az 4 kez tükettikleri görülmüştür(Ahmed,2003). Bu konu ile ilgili yapılan bir diğer çalışmada ise gebe kadınların %24’ünün sebzeyi, % 13.8’inin meyveyi haftada 4-7 kez tükettikleri gözlenmiştir
  • (Pathak,2004). Bu çalışma da kırmızı et (% 51.4), beyaz et ( % 57.1), balık( % 52.9), kurubaklagiller ( % 51.4), pirinç-bulgur-makarnanın ( % 45.7) çoğunlukla haftada 1-2 kez tüketildiği ortaya çıkmıştır. Gebelerin sucuk,salam gibi et ürünlerini ( % 44.3 ) ve hazır besinleri (% 85.7) çoğunlukla tüketmedikleri belirlenmiştir.
  • Gebe kadınların besin gereksinmeleri, yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmen göz önüne alınarak belirlenmelidir. Anne adayı gebelik döneminde ki beslenmenin, bebeğin sağlığı üzerindeki etkisi konusunda bilgilendirilmelidir. Yetersizliği nöral tüp defektine sebep olduğundan gebelik öncesi folik asit kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Köksal, G.(1996). Gebe ve emziklilikte beslenme. Katkı Pediatri Dergisi, 17(1), 163-178.
  • Ladipo, O.A.(2000). Nutrition in pregnancy: mineral and vitamin suplements. Am J Clin Nutr, 72, 80-290.
  • Kramer, M.S., Kakıma, R.(2003). Energy and protein intake in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev.
  • Antal, M., Regoly, M.A., Varsanyi, H.(1997). Nutritional survey of pregnant women in Hungary. Int J Vitam Nutr Res, 67,115-122.
  • Jansen, A.A., Kusin, J.A., Thiuri, B.(1984). Machakos project studies no: XXIV. Anthropometric changes during pregnancy in rural African women. Trop Geogr Med, 36, 91-97.
  • Erkkola, M., Karppinen, M., Jarvinen, A.(1998). Folate, vitamin D, and iron intakes are low among pregnant
  • Finnish women. Eur J Clin Nutr, 52,742-748. Ahmed, F., Mahmuda, I., Satar, A.(2003). Anaemia and vitamin A deficiency in poor urban pregnant women of Bangladesh. Asia Pac J Clin Nutr, 12,460-466.
  • Pathak, P., Kapil, U., Kapoor, S.(2004). Prevelance of multiple micronutrient deficiences amongst pregnant women in a rural area of Hayrana. The Indian Journal Of Pediatrics, 71, 1007-1014.
  • Schroth, R.J., Lavelle, C.L.B., Moffatt, MEK.(2005). A revıew of vıtamın d defıcıency durıng pregnancy:who ıs affected? Int J Circumpolar Health, 64(2),112-120.
  • Scholl, T.O., Johnson, W.G.(2000). Folic acid: influence on the outcome of pregnancy. Am J Clin Nutr,71, –1303.
  • Allen, L.H.(2000). Anemia and iron deficiency: effects on pregnancy outcome. Am J Clin Nutr 2000,71,1280–
  • Anderson, A.S., Lean, M.E.(1986). Dietary intake in pregnancy. A comparison between 49 Cambridgeshire women and current recommended intake. Hum Nutr Appl Nutr, 40,40-48.

Gebe Kadınların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 51 - 57, 31.12.2011

Öz

Bu çalışmanın amacı, yaşları 18 – 42 arasında 19’u birinci trimestır, 21’i ikinci trimestır ve 30’u üçüncü trimestırda olan 70 gebe kadının beslenme durumlarını değerlendirmektir. Çalışmada gebelik ilerledikçe ağırlık kazanımının arttığı ve bu artışın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p

Kaynakça

  • yıl olan 70 gebe kadın ile yapılan bir çalışmada gebelerin ortalama ağırlık artışları 12.4 kg olarak bulunmuştur(Antal, 1997). Başka bir çalışmada ise gebelerin 2. trimestırdaki ağırlık artışının 4.1 kg, 3. trimestırdaki ağırlık artışının ise 5.8 kg olduğu görülmüştür(Jansen,1984).
  • % 64’ünün meyveyi haftada en az 4 kez tükettikleri görülmüştür(Ahmed,2003). Bu konu ile ilgili yapılan bir diğer çalışmada ise gebe kadınların %24’ünün sebzeyi, % 13.8’inin meyveyi haftada 4-7 kez tükettikleri gözlenmiştir
  • (Pathak,2004). Bu çalışma da kırmızı et (% 51.4), beyaz et ( % 57.1), balık( % 52.9), kurubaklagiller ( % 51.4), pirinç-bulgur-makarnanın ( % 45.7) çoğunlukla haftada 1-2 kez tüketildiği ortaya çıkmıştır. Gebelerin sucuk,salam gibi et ürünlerini ( % 44.3 ) ve hazır besinleri (% 85.7) çoğunlukla tüketmedikleri belirlenmiştir.
  • Gebe kadınların besin gereksinmeleri, yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmen göz önüne alınarak belirlenmelidir. Anne adayı gebelik döneminde ki beslenmenin, bebeğin sağlığı üzerindeki etkisi konusunda bilgilendirilmelidir. Yetersizliği nöral tüp defektine sebep olduğundan gebelik öncesi folik asit kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Köksal, G.(1996). Gebe ve emziklilikte beslenme. Katkı Pediatri Dergisi, 17(1), 163-178.
  • Ladipo, O.A.(2000). Nutrition in pregnancy: mineral and vitamin suplements. Am J Clin Nutr, 72, 80-290.
  • Kramer, M.S., Kakıma, R.(2003). Energy and protein intake in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev.
  • Antal, M., Regoly, M.A., Varsanyi, H.(1997). Nutritional survey of pregnant women in Hungary. Int J Vitam Nutr Res, 67,115-122.
  • Jansen, A.A., Kusin, J.A., Thiuri, B.(1984). Machakos project studies no: XXIV. Anthropometric changes during pregnancy in rural African women. Trop Geogr Med, 36, 91-97.
  • Erkkola, M., Karppinen, M., Jarvinen, A.(1998). Folate, vitamin D, and iron intakes are low among pregnant
  • Finnish women. Eur J Clin Nutr, 52,742-748. Ahmed, F., Mahmuda, I., Satar, A.(2003). Anaemia and vitamin A deficiency in poor urban pregnant women of Bangladesh. Asia Pac J Clin Nutr, 12,460-466.
  • Pathak, P., Kapil, U., Kapoor, S.(2004). Prevelance of multiple micronutrient deficiences amongst pregnant women in a rural area of Hayrana. The Indian Journal Of Pediatrics, 71, 1007-1014.
  • Schroth, R.J., Lavelle, C.L.B., Moffatt, MEK.(2005). A revıew of vıtamın d defıcıency durıng pregnancy:who ıs affected? Int J Circumpolar Health, 64(2),112-120.
  • Scholl, T.O., Johnson, W.G.(2000). Folic acid: influence on the outcome of pregnancy. Am J Clin Nutr,71, –1303.
  • Allen, L.H.(2000). Anemia and iron deficiency: effects on pregnancy outcome. Am J Clin Nutr 2000,71,1280–
  • Anderson, A.S., Lean, M.E.(1986). Dietary intake in pregnancy. A comparison between 49 Cambridgeshire women and current recommended intake. Hum Nutr Appl Nutr, 40,40-48.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nalan Hakime Noğay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Noğay, N. H. (2011). Gebe Kadınların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 1(1), 51-57.