Aim: This descriptive study was conducted with the aim of comparing the state anxiety related to gynecological examination in patients attended to gynecological examination in public and private institution. Methods: The study was conducted between February 1, 2012 and March 30, 2012 in the gynecological outpatient department of a public hospital and a private institution. The sample (n=60) consisted of female patients who were not pregnant and aged between 18 and 49 who attended the outpatient clinic for gynecological examination with a gynecological complaint. A questionnaire developed by the researchers and consisting of two parts and the State Anxiety Inventory Form (STAI) were used to collect data. The questionnaire and State-Trait Anxiety Inventory Form (STAI) was applied to the patients before gynecological examination. Statistical analyses were undertaken using SPSS for Windows Version 16.0. In analysis of the data Fisher’s exact test, Paired-sample t test, The Mann-Whitney and the Kruskal-Wallis test were used. Findings: Overall, 80% had previously undergone 5 or more gynecological examinations, 71.7% reported that they attended a gynecological clinic only when they had gynecological symptoms or had being pregnant, 28.3% of them stated that they gynecological attended a clinic for routine assessment every 6 months, and 21.7% of the women felt embarrassed about gynecological examination. Mean trait anxiety score due to gynecological examination was found to be 39.41 + 4.86. The mean state anxiety scores were similar for the patients in the different age groups, education level, marital status. Conclusion: No significant difference in mean state anxiety scores was found before gynecological examination between woman attended to for gynecological examination in public and private institution. Patients experience state anxiety at a mild level due to gynecological examination in both private and outpatient clinics
Amaç: Bu tanımlayıcı çalışma bir kamu ve özel kuruma jinekolojik muayene için başvuran hastaların jinekolojik muayeneye bağlı durumluk anksiyete düzeyini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma 1 Şubat 2012-30 Mart 2012 tarihleri arasında bir devlet hastanesi ve özel bir kurumun jinekoloji polikliniğinde yürütülmüştür. Örneklem (n=60) gebe olmayan, 18-49 yaş grubundaki ve jinekolojik bir yakınma nedeniyle polikliniğe başvuran kadın hastalardan oluşmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket formu ve Durumluk Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Anket formu ve Durumluk Anksiyete Ölçeği hastalara jinekolojik muayeneden önce uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 16.0 programında yapılmıştır. Verilerin analizinde Fisher’s exact test, Paired-sample t test, The Mann-Whitney ve Kruskal-Wallis test kullanılmıştır.
Bulgular: Hastaların %80’i 5 ve daha fazla kez jinekolojik muayene olmuştu ve %71.7’si yalnız jinekolojik bir yakınması olduğunda veya gebe kaldığında bir jinekoloji kliniğine başvurduğunu, %28.3’ü her altı ayda bir düzenli olarak jinekoloji kliniğine gittiğini, %21.7’si jinekolojik muayene sırasında utandığını belirtmiştir. Jinekolojik muayeneye bağlı durumluk anksiyete puan ortalaması 39.41 ± 4.86.olarak bulunmuştur.
Sonuç: Kamu ve özel kurumlara jinekolojik muayeneye başvuran hastalarda jinekolojik muayeneye bağlı durumluk anksiyete puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Her iki kuruma jinekolojik muayeneye başvuran hastalar jinekolojik muayeneye bağlı orta düzeyde durumluk anksiyete deneyimlemektedirler.
Anahtar sözcükler: jinekolojik muayene; anksiyete; kadınlar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 4 |