Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER

Ekonomi-tek, Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve UAK Araştırma ve Yayın Etiği'nin etik ilkelerini dikkate alır.


Yazarlar için:
Sunulan makaleler daha önce yayınlanmış olmamalı ya da başka yerde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor olmamalıdır. Yazar(lar) kesinlikle yayın etiği kurallarına uymalıdır.
Yazar(lar) kesinlikle alıntı kurallarına uymalı ve verileri ve ampirik sonuçları yanıltıcı şekilde değiştirmemelidir.
Yazar(lar) yöntemlerini açık ve şüpheye yer vermeyecek bir şekilde açıklamalıdır.
Gönderilen bildiri ortak bir çalışma ise, tüm yazarlar sunulan ve yayınlanan çalışmaların toplu sorumluluğunu üstlenecektir.


Editör için:
Editörün sorumluluğu, makalenin intihal açısından değerlendirilmesi, derginin amacına uygunluğu ve kalite standartlarıyla sınırlıdır.
Editör, adil ve tarafsız kararlar verecek ve adil, uygun ve şeffaf bir hakem değerlendirme süreci sağlayacaktır.
Editör, insanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmaların etik davranışını eleştirel bir şekilde değerlendirecektir.
Editör, eser inceleme aşamasında herhangi bir suistimali takip edecektir.


Hakemler için:
Ekonomi-tek'te inceleme süreci çift taraflı kör hakemlik esasına göre yürütülmektedir. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçmezler, incelemeler ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletirler. Bu süreçte hakemlerin değerlendirme formları ve/veya gönderilen metinler üzerindeki yorumları editör tarafından yazar(lar)a gönderilir.
Hakemler, tüm potansiyel rekabet veya çıkar çatışmalarını beyan etmelidir.
Hakemler yapıcı ve cesaret verici olmalı ve düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmaktan kaçınmalıdır.
Ekonomi-tek, inceleme aşamasını bir an önce tamamlamayı hedefliyor. Bu nedenle, hakemler, hakem incelemeyi üstlenmek istemese bile, hakem incelemesine yönelik davete makul bir süre içinde yanıt vermelidir. Eğer hakem makaleyi değerlendirmeye yetkili olduğunu düşünüyorsa, yalnızca değerlendirme raporunu önerilen veya karşılıklı olarak kararlaştırılan zaman içinde tamamlayabiliyorsa hakemliği kabul etmelidir.

YAYIN POLİTİKASI
Ekonomi-tek yılda iki kez (Mart ve Eylül) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergi iktisat alanında İngilizce veya Türkçe yazılmış orijinal makaleleri kabul eder. Ekonomi-tek herhangi bir başvuru ve yayın ücreti talep etmez. Dolayısıyla Ekonomi-tek dergide yayınlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödemez.
Sunulan makaleler daha önce yayınlanmış olmamalı ya da başka yerde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor olmamalıdır. Bir makalenin yayına kabul edilmesi, makalenin telif hakkını otomatik olarak Ekonomi-tek dergisine aktarır.
Ekonomi-tek, gönderilen makaleleri yayınlama, yayınlamama ve düzeltme yapma hakkına sahiptir.
Değerlendirme süreci üç aşamadan oluşur:
1. Editör tarafından ön değerlendirme: Editör, gönderilen makaleyi intihal, derginin amacına ve kalite standartlarına uygunluğu açısından kontrol eder. Editör ayrıca yazar(lar)dan yazma kılavuzuna göre yazılmamış makaleyi revize etmesini isteyebilir. Bu aşamanın sonunda editör, makaleyi hakemlere göndermeye veya reddetmeye karar verir ve ilgili yazara makalenin durumu hakkında bilgi verir.
2. Çift kör hakem değerlendirmesi: Editör gönderilen makaleyi, makale alanında uzman olan hakemlere gönderir. Ayrıntılı değerlendirmenin ardından hakemler “kabul, değişikliğe gerek yoktur”, “ikinci veya önemli değişiklikler” veya “yayınlanamaz” kararı verirler ve değerlendirme raporunu editöre iletirler. Editör, karar “kabul, değişikliğe gerek yoktur” değilse, hakemlerin yorumlarını ilgili yazara gönderir.
3. Revizyon (hakemlerin kararları “kabul, değişikliğe gerek yoktur” veya “yayınlanamaz” değilse): Editör, yazarlardan gözden geçirme sürecini tamamlamak için ek belgeler sunmalarını isteyebilir. Yazar(lar) makalelerini hakem raporları doğrultusunda revize etmelidir.
Makale yayına kabul edildiğinde, editör yazar(lar)a imzalanmak ve editöre geri postalanmak üzere bir “Telif Hakkı Devir Formu” gönderir. Yazar(lar) bu aşamayı tamamlamazsa makale yayımlanmaz.
Yayın etiği kurallarının ihlali, çıkar çatışması, makalede ifade edilen görüşler gibi yayınlanan makale ile ilgili tüm hukuki sorumluluklar yazar(lar)a aittir. Değerlendirme sürecinin Ekonomi-tek tarafından tamamlanmış olması ve yayınlanması yazar(lar)ın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Yazar(lar), makaleyi Ekonomi-tek'e göndermekle Ekonomi-tek’in yayın politikasını anladıklarını ve kabul ettiklerini onaylamış olurlar.