Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

Editorial

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 2, 1 - 2, 31.12.2024

Öz

As the year draws to a close, this issue of our journal invites a moment of reflection on the evolving intersections of design, technology, and culture. In an era defined by ecological precarity and the accelerating pace of urbanization, the discipline of architecture faces both immense challenges and unprecedented opportunities. The authors of this issue explore how practitioners and theorists reimagine the built environment by embracing adaptive reuse, pioneering material innovations, and redefining the role of public spaces in fostering resilience and inclusivity. With contributions spanning critical essays, case studies, and speculative projects, this issue intends to provoke dialogue and inspire action within a profession poised to shape the narratives of our shared future.
Şahabettin Öztürk’s article “A Study on the Restoration and Reuse of the Historical Bitlis Municipality Building” analyses the 2012-2014 restoration project of the historical Municipality Building of Bitlis, a significant structure in the city’s Urban Protected Area, which aims to preserve its architectural integrity while ensuring its continued cultural and functional relevance. Yasemin Demirel Şen’s article “Evaluation of the New Afyon Museum in the Context of Publicity” focuses on the new Afyon Museum for the publicization of museology, as she unfolds that public spaces serve as places of cultural and social exchange, and especially museums evolve beyond their conventional functions of storage and exhibition to include theatres, workshops, and educational spaces. Gökçe Demircan and Meliha Burcu Sılaydın’s article “An Overview of Climate Change Adaptation-Spatial Planning Integration Problem Through Literature: Evaluation of the Context in Türkiye” scrutinizes climate change, which threatens ecological and social systems, making adaptation strategies essential, with spatial planning playing a key role in urban resilience; yet for them, challenges remain in integrating these strategies, as highlighted by issues in Türkiye’s spatial planning practices. Begüm Yelda Gür Karabulut’s article “The Examination of Studies Using 3D Printing Methods in Architecture Through Bibliometric Analysis” examines scientific research on the applications of 3D printing in architecture, focusing on its technological and sustainability advancements using the Web of Science database and Vosviewer software. Ülkü Çelebi Gürkan’s article “Production of Modern Housing Through Cooperatives: The Case of Isparta – Gülevler Building Cooperative” suggests the preservation of a significant example of modern urbanism and architecture, built between 1968-70, characterized by its rapid construction, modern design, and impact on the city’s architectural development.
We sincerely thank the authors, referees, and our precious team of Technical Publishing Editors, especially new recruits, for their invaluable contributions. We are deeply grateful to our readers for continued support and engagement. We wish you a happy new year and pleasant reading.

Editoryal

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 2, 1 - 2, 31.12.2024

Öz

Bu yılı sonlandırırken, dergimizin bu sayısı, tasarım, teknoloji ve kültürün kesişim noktaları üzerine düşünmeye davet ediyor. Ekolojik sorunlar ve hızla artan kentleşme ile tanımlanan bir dönemde, mimarlık disiplini, hem büyük zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıyadır. Bu sayının yazarları, yeniden işlevlendirme, yenilikçi malzeme ve kamusal alanları ele alarak, inşa edilmiş çevrenin kuram ve uygulamada nasıl yeniden düşünüldüğü keşfetmektedir. Eleştirel makaleler, vaka incelemeleri ve projeleri kapsayan katkılarla gerçekleşen bu sayının amacı, geleceğimizi şekillendirme noktasında mimarlık alanını diyaloğa ve harekete geçmeye çağırmaktadır.
Şahabettin Öztürk’ün “Tarihi Bitlis Belediye Binası’nın Restorasyon Çalışmaları ve Yeniden İşlevlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma” başlıklı makalesi, Bitlis’in tarihi Belediye Binası’nın 2012-2014 yılları arasında yapılan restorasyon projesini incelemektedir. Bu proje, binanın mimari bütünlüğünü korurken, kültürel ve fonksiyonel önemini sürdürmeyi amaçlamaktadır. Yasemin Demirel Şen’in “Yeni Afyon Müzesi’nin Kamusallık Bağlamında Değerlendirilmesi” başlıklı makalesi, müzeciliğin halkla buluşturulmasında önemli bir örnek olan Yeni Afyon Müzesi’ni ele almakta, kamusal alanların kültürel ve sosyal etkileşim mekanları olarak nasıl işlev gördüğünü ve özellikle müzelerin, depolama ve sergileme gibi geleneksel işlevlerinin ötesine geçerek, tiyatro, atölye ve eğitim alanlarına dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Gökçe Demircan ve Meliha Burcu Sılaydın’ın “İklim Değişikliğine Uyum-Mekânsal Planlama Bütünleşme Sorununa Literatür Üzerinden Bakış: Türkiye Bağlamının Değerlendirilmesi” başlıklı makalesi, ekolojik ve sosyal sistemleri tehdit eden iklim değişikliği ile birlikte, adaptasyon stratejilerinin önemini incelemektedir. Bu stratejilerin entegrasyonu, Türkiye’nin mekânsal planlama uygulamalarındaki zorluklar ile vurgulanmaktadır. Begüm Yelda Gür Karabulut’un “Mimarlıkta 3D Baskı Yönteminin Kullanıldığı Çalışmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi” başlıklı makalesi, mimarlıkta 3D baskı uygulamalarına dair bilimsel araştırmaları incelemekte ve Web of Science veritabanı ve Vosviewer yazılımını kullanarak teknolojik ve sürdürülebilirlik ilerlemelerine odaklanmaktadır. Ülkü Çelebi Gürkan’ın “Modern Konutun Kooperatifler Aracılığı ile Üretimi: Isparta – Gülevler Yapı Kooperatifi Örneği” başlıklı makalesi, 1968-70 yılları arasında inşa edilmüş olup hızlı yapım süreci, modern tasarımı ve kentin mimari gelişimi üzerindeki etkisi ile dikkat çeken önemli bir modern şehircilik ve mimarlık örneğinin korunmasını önermektedir.
Yazarlarımıza, hakemlerimize ve değerli Teknik Yayın Editörleri ekibimize, özellikle de aramıza yeni katılan ekip arkadaşlarımıza, katkılarından dolayı içtenlikle teşekkür ederiz. Okurlarımıza, süregelen destek ve ilgileri için minnettarlığımızı belirtmek isteriz. Mutlu bir yeni yıl diler ve keyifli okumalar dileriz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık (Diğer)
Bölüm Başyazı
Yazarlar

Deniz Balık 0000-0002-9031-9511

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 31 Aralık 2024
Kabul Tarihi 31 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Balık, D. (2024). Editorial. EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 5(2), 1-2.