DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI

Cilt: 3 Sayı: 2 14 Ocak 2013
  • Seyyed Alavı
  • Shiva Kaıvanpanah
PDF İndir
TR

DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI

Öz

Bu çalışma İran'da İngilizce öğrenen öğrencilerin dönüt beklentisi ile eğitim düzeyleri, İngilizce öğrenmedeki başarıları ve akran ve öğretmen dönütüne karşı tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacına uygun olarak dönüt beklentisi, akran dönütü, öğretmen dönütü ve kültürel etkenlere odaklanmış 60 soruluk bir anket geliştirilmiş ve bu anket ortaokul ve lise düzeyindeki öğretim kurumlarında İngilizce öğrenen 533 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen bulgular göstermiştir ki: 1) Daha üst eğitim düzeylerinde dönüt beklentisi daha güçlü olmaktadır 2) Öğrencilerin dönüt beklentileri ile İngilizce öğrenmedeki başarı düzeyleri arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Yüksek başarı gösteren öğrenciler daha büyük bir dönüt beklentisi içerisindedirler 3) Öğretmen dönütü beklentisi akran dönütü beklentisinden daha fazladır 4) Bayan öğrenciler erkek öğrencilere kıyasla öğretmen ve akranlarından daha fazla dönüt beklentisi içerisindedirler. Yabancı dil eğitimi alan öğrencilere açıklıkla dönüt vermek onların dil yetilerini geliştirmelerinde ve dil öğrenme süreçlerini yönlendirmelerinde yaşamsal öneme sahip olduğu için bu çalışma dil programı geliştiricileri ve yabancı dil öğretmenlerinin, öğrencileri dönüt beklentisi içinde olmaya güdülemesini önermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmadizadeh, Z. (2001). On the use of Metacognitive strategies by Iranian EFL learners in different educational settings. Unpublished master’s thesis.
  2. University of Tehran. Barnes, R. (1999). Positive teaching positive learning. London: Routledge.
  3. Brown, D. (1994). Principles of language learning and teaching. New Jersy:
  4. Prentice hall Regents. Butler, D. & Winne, P. (1995). Review of Educational Research, 65 (3) , 281.
  5. Carnell, E. (2000) Dialogue, discussion and secondary school students on how others help their learning (pp. 46-61). In Askew (Ed.), Feedback for
  6. Learning (pp. 46- 61). London: Routledge . Chaudron, G. (1988). Second language classrooms. Cambridge: Cambridge University Press.
  7. Craven, R. , Marsh, H. W., & Debus, R. (1991). Effects of internally focused feedback and attributional feedback on enhancement of academic self- concept. Journal of Educational Psychology, 83 (1), 17- 27.
  8. Ellis, R. (1991). Instructed second langage acquisition. Oxford : Blackwell Publishers.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Seyyed Alavı Bu kişi benim

Shiva Kaıvanpanah Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

14 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

15 Aralık 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alavı, S., & Kaıvanpanah, S. (2013). DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI. Journal of Theory and Practice in Education, 3(2), 181-196. https://izlik.org/JA39UN73NW
AMA
1.Alavı S, Kaıvanpanah S. DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI. EKU. 2013;3(2):181-196. https://izlik.org/JA39UN73NW
Chicago
Alavı, Seyyed, ve Shiva Kaıvanpanah. 2013. “DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI”. Journal of Theory and Practice in Education 3 (2): 181-96. https://izlik.org/JA39UN73NW.
EndNote
Alavı S, Kaıvanpanah S (01 Ocak 2013) DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI. Journal of Theory and Practice in Education 3 2 181–196.
IEEE
[1]S. Alavı ve S. Kaıvanpanah, “DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI”, EKU, c. 3, sy 2, ss. 181–196, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39UN73NW
ISNAD
Alavı, Seyyed - Kaıvanpanah, Shiva. “DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI”. Journal of Theory and Practice in Education 3/2 (01 Ocak 2013): 181-196. https://izlik.org/JA39UN73NW.
JAMA
1.Alavı S, Kaıvanpanah S. DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI. EKU. 2013;3:181–196.
MLA
Alavı, Seyyed, ve Shiva Kaıvanpanah. “DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI”. Journal of Theory and Practice in Education, c. 3, sy 2, Ocak 2013, ss. 181-96, https://izlik.org/JA39UN73NW.
Vancouver
1.Seyyed Alavı, Shiva Kaıvanpanah. DÖNÜT BEKLENTİSİ VE EFL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE BAŞARISI. EKU [Internet]. 01 Ocak 2013;3(2):181-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39UN73NW