Derleme

Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi

Cilt: 17 Sayı: Özel Sayı 1 29 Eylül 2021
PDF İndir
TR EN

Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi

Öz

Japonca eğitimi denildiğinde, bu ifadenin Japoncada iki farklı karşılığı bulunmaktadır. Bunlardan biri “Nihongo Kyōiku”, diğeri ise “Kokugo Kyōiku”dur. Her iki ifadede de eğitim yani “kyōiku” sözcüğünün ortak olduğu, ancak “Nihongo” ve “Kokugo” sözcüklerinin farklılık gösterdiği görülmektedir. Yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda, her ne kadar bu iki sözcük Japoncayı işaret ediyor olsa da genel itibari ile “Nihongo” sözcüğünün “yabancı dil olarak Japonca”; “Kokugo” sözcüğünün ise “ana dil olarak Japonca” anlamına geldiği söylenebilir. Dolayısıyla, Nihongo Kyōiku yabancı öğrencilere yönelik gerçekleştirilen Japonca eğitimi iken Kokugo Kyōiku Japonya'daki okullarda ana dili Japonca olan öğrencilere yönelik gerçekleştirilen Japonca eğitimidir. Son yıllarda Türkiye’de Japonca Eğitimi (Nihongo Kyōiku) konusunda yapılan çalışmaların artış gösterdiğinden söz etmek mümkündür. Ancak Türkiye’de ana dil olarak Japonca eğitimine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, ana dil olarak Japonca eğitimi (Kokugo Kyōiku) konusu genel hatları ile ele alınmış olup, ilkokul öğretim programı temel alınarak ilkokul ana dil (Kokugo) derslerinin amaçları ve içerikleri betimlenmiştir. Diğer taraftan, ana dili eğitiminin ilk basamağı olan ilkokul 1. sınıf Japonca ders kitabı şekil ve içerik açısından incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, kitabın 1. cildinde kalem tutuş şeklinden telaffuza kadar birçok ayrıntıya yer verildiği, insanları selamlama ya da tanışma gibi kültürel öğelere dikkat çekildiği,2. ciltte ise okuma metinlerine ağırlık verildiği görülmüştür. Ayrıca kitaplara şiir ile başlanması Japon kültürüne özgü önemli bir ayrıntıdır. Bunun yanında, arkadaşlığın öneminin vurgulanması, doğaya ve hayvanlara karşı duyarlılık kazandırılması gibi insani değerlerin de ön planda tutulduğu dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Demir. M. (2012). Gündelik yaşamda selamlaşma ve yemek görgü kurallarının toplumlardaki farklılaşması. Folklor/Edebiyat, 18(70), 165-186.
  2. Güleç, İ.,&Demirtaş, T. (2012). İlköğretim 8. sınıf ana dili ders kitapları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma: Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri örneği. Sakarya University Journal of Education, 2(1), 74-91.
  3. Fukawa, G. (2007). Kokugo Kyōiku ni okeru “Kokugo” [Ana dil eğitiminde “Kokugo”]. Gengo, 36(1), 76-83.
  4. Furuya, A. (2007). Kanji Bunka-ken to “Kokugo” [Kanji kültür alanı ve “Kokugo”]. Gengo, 36(1), 32-40.
  5. Inukai, M. (2007). Kokugo Jisho no naka no “Kokugo” [Ulusal dil sözlüğü içerisinde “Kokugo”]. Gengo, 36(1), 68-75.
  6. Ishihara, C. (2005). Kokugo Kyōkasho no Shisō [Ana dil ders kitabının ideolojisi]. Tōkyō: Chikuma Shobō.
  7. Ishihara, C. (2009). Kokugo Kyōkasho no naka no Nihon [Ana dil ders kitabı içerisindeki Japonya]. Tōkyō: Chikuma Shobō.
  8. İrim, N. B., & Özbek, A. (2018). İkinci Dünya Savaşı ve öncesi Japon Dili Eğitimi Tarihi. Çanakkale: Paradigma Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

29 Eylül 2021

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2021

Kabul Tarihi

16 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 17 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA
Varoğlu, G. (2021). Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi. Journal of Theory and Practice in Education, 17(Özel Sayı 1), 60-73. https://doi.org/10.17244/eku.878369
AMA
1.Varoğlu G. Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi. EKU. 2021;17(Özel Sayı 1):60-73. doi:10.17244/eku.878369
Chicago
Varoğlu, Gonca. 2021. “Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi”. Journal of Theory and Practice in Education 17 (Özel Sayı 1): 60-73. https://doi.org/10.17244/eku.878369.
EndNote
Varoğlu G (01 Eylül 2021) Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi. Journal of Theory and Practice in Education 17 Özel Sayı 1 60–73.
IEEE
[1]G. Varoğlu, “Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi”, EKU, c. 17, sy Özel Sayı 1, ss. 60–73, Eyl. 2021, doi: 10.17244/eku.878369.
ISNAD
Varoğlu, Gonca. “Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi”. Journal of Theory and Practice in Education 17/Özel Sayı 1 (01 Eylül 2021): 60-73. https://doi.org/10.17244/eku.878369.
JAMA
1.Varoğlu G. Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi. EKU. 2021;17:60–73.
MLA
Varoğlu, Gonca. “Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi”. Journal of Theory and Practice in Education, c. 17, sy Özel Sayı 1, Eylül 2021, ss. 60-73, doi:10.17244/eku.878369.
Vancouver
1.Gonca Varoğlu. Ana Dil Olarak Japonca Eğitimine Genel Bir Bakış: İlkokul Japonca Dersi Öğretim Programı ve İlkokul 1. Sınıf Japonca Ders Kitabı İncelemesi. EKU. 01 Eylül 2021;17(Özel Sayı 1):60-73. doi:10.17244/eku.878369

Cited By