Araştırma Makalesi

İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER

Cilt: 2 Sayı: 3 30 Aralık 2016
PDF İndir
TR

İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER

Öz

Etik konusu her geçen gün önem arz eden bir durum haline gelmektedir. Okullarda da etik ön plana çıkmaya başlamakta ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yönde öğretmenlere yönelik bilgilendirme, seminer ve kurs faaliyetleri gerçekleşmektedir. Ayrıca etik eğitimiyle doğrudan ilişkili olan değerler eğitimi çalışmalarına da okullarda yer verilmektedir. Bu etkinliklerin gerçekleşmesindeki temel amaç okulun etik iklim durumuna olumlu etki ederek öğrencilerin etik davranma becerisinin gelişimine katkı sağlamaktır. Etik davranma becerisi gelişmiş olan öğrenciler ileriki yaşamlarında toplum içinde kendi sorumluluklarına bilerek etik bireyler olarak yaşamlarını devam ettireceklerdir. Bu araştırmanın amacı eğitim öğretim sürecinde okulun etik iklim durumunu etkileyen olumlu/olumsuz örnek olayları ilkokul öğretmenlerinin görüşlerine göre belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 3 farklı ilkokulda görev yapan 9 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında açık uçlu bir maddeden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sırasında öğretmenlerin vermiş olduğu cevapları derinlemesine incelemek için sondaj sorulara yer verilmiştir. Veri kaybını önlemek için görüşme sırasında ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, öğretmenlerin etik iklim oluşturma sürecindeki rollerini ve etkilerini farketmesi, ilkokul öğrencilerinin etik davranma becerisinin gelişiminde öğretmenlere olumlu/olumsuz somut örnekler sunması ve ilkokullarda etik iklim ortamının oluşturulması sürecindeki etkenlerin iyi, doğru, güzel ve etik amaçlar etrafında dizayn edilebilmesi için önemli görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Cohen, J., McCabe, L., Michelli, N. M., ve Pickeral, T. (2009). School climate: Research, policy,
  2. practice, and teacher education. Teachers college record, 111(1), 180-213.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

24 Mart 2017

Kabul Tarihi

22 Ekim 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Sidekli, S., & Aydın, Y. (2016). İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER. Journal of Education, Theory and Practical Research, 2(3), 16-26. https://izlik.org/JA88MY82JU
AMA
1.Sidekli S, Aydın Y. İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER. EKUAD. 2016;2(3):16-26. https://izlik.org/JA88MY82JU
Chicago
Sidekli, Sabri, ve Yıldıray Aydın. 2016. “İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER”. Journal of Education, Theory and Practical Research 2 (3): 16-26. https://izlik.org/JA88MY82JU.
EndNote
Sidekli S, Aydın Y (01 Aralık 2016) İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER. Journal of Education, Theory and Practical Research 2 3 16–26.
IEEE
[1]S. Sidekli ve Y. Aydın, “İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER”, EKUAD, c. 2, sy 3, ss. 16–26, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88MY82JU
ISNAD
Sidekli, Sabri - Aydın, Yıldıray. “İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER”. Journal of Education, Theory and Practical Research 2/3 (01 Aralık 2016): 16-26. https://izlik.org/JA88MY82JU.
JAMA
1.Sidekli S, Aydın Y. İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER. EKUAD. 2016;2:16–26.
MLA
Sidekli, Sabri, ve Yıldıray Aydın. “İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER”. Journal of Education, Theory and Practical Research, c. 2, sy 3, Aralık 2016, ss. 16-26, https://izlik.org/JA88MY82JU.
Vancouver
1.Sabri Sidekli, Yıldıray Aydın. İLKOKUL EĞİTİMİNDE ETİK İKLİM: OLUMLU/OLUMSUZ ÖRNEKLER. EKUAD [Internet]. 01 Aralık 2016;2(3):16-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88MY82JU