Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yıl 2008, Cilt: 1 Sayı: 2, 105 - 130, 23.05.2009
https://izlik.org/JA62ZY59YR

Öz

el-Milel ve'n-Nihal'in Mukaddimesi Çerçevesinde Şehristani'nin Fırka Yazıcılığının Bazı Sorunları

Yıl 2008, Cilt: 1 Sayı: 2, 105 - 130, 23.05.2009
https://izlik.org/JA62ZY59YR

Öz

Şehristânî'ye ait el-Milel ve'n-Nihal adlı eser İslam dünyasında çok bili-nen bir kaynaktır. Biz bu makalede, Şehristani'nin kitabında yer alan metodolojik sorunları araştırdık. Ancak konuyu makaleleri ile sınırlı tuttuk. İnsan zihni duyuların içeri-sine döküldüğü boş bir kova değil-dir. Olayları kendine göre biçimler. Şehristânî'de Hâricîlik kavramını tanımlarken tarafsız olamamıştır. Bu sebeple tarihî olaylar karşısında tutarsızlığa düşmüştür. Fırkalar beşeri kurumlar olmasına karşılık o fırkaları şeytan tarafından ortaya atılan ilk fitne ile izah etmiştir. İnsan ile şeytanın farklı ontolojik düzlemlere sahip olduğunu gözden kaçırmıştır. Bunun yanında gerek tasniflerde gerekse yaptığı genelle-melerde yeterince tutarlı olamamıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Orhan Ateş

Gönderilme Tarihi 23 Mayıs 2009
Yayımlanma Tarihi 23 Mayıs 2009
IZ https://izlik.org/JA62ZY59YR
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Ateş, Orhan. “el-Milel ve’n-Nihal’in Mukaddimesi Çerçevesinde Şehristani’nin Fırka Yazıcılığının Bazı Sorunları”. e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Mayıs 2009): 105-130. https://izlik.org/JA62ZY59YR.

_____________________________________  ISSN 1309-5803 e-Makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi  _______________________________