İngiltere’de Mevcut Okul Müdürleri ve Müdür Adaylarına Verilen Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi
Öz
Bu çalışma, Türkiye'deki okul müdürlerinin yetiştirilmesinde temel alınabilecek İngiltere okul müdürü yetiştirme programlarına ilişkin okul yöneticilerinin görüşlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu görüşlerden yola çıkılarak okul müdürü yetiştirme programları ihtiyaç analizi, örgütsel düzenlemeler, eğitim faaliyetlerinin etkililiği, programların içeriği, Okul Müdürlerinin Liderlik ve Yönetim Programı [HEADLAMP] ve Okul Müdürlüğü için Ulusal Mesleki Yeterlik [NPQH] programının etkisi ve faydaları temelinde değerlendirilmiştir. Bu programların yayınlanmış değerlendirmelerinin olmaması nedeniyle, bu araştırma bilgi oluşturma ve gelişimsel inceleme şeklinde tasarlanmıştır ve katılımcıların bu programların süreçleri ve etkileri hakkındaki görüşleri üzerinden yürütülmüştür. Katılımcıların genel eğilimlerinden, okul müdürü yetiştirme eğitiminin niteliği konusunda olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir; ancak a) özellikle müdür yardımcıları, mevcut görevlerini yerine getirmeye devam ederken, müdürlük eğitimine katılmak için ciddi desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirmiştir; b) katılımcılar, bu eğitimin gerçek okul bağlamlarında yürütülmesi gerektiğinin önemini vurgulamıştır; c) ayrıca katılımcılar bölgelerde uygulama niteliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizmiştir. Bu kapsamda bu programlarla ilgili yapılan çalışmalar ve Öğretmen Yetiştirme Kuruluşu [TTA] tarafından bu eğitime ilişkin yapılan son değişiklikler bağlamında, mevcut araştırmanın güçlü ve zayıf yönleri üzerine eleştirel bir değerlendirme yapılarak, İngiltere ve Türkiye bağlamları için olası çıkarımlar tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Beardwell, I., & Holden, L. (1997). Human resource management: A contemporary perspective. London: Pitman Publishing.
- Bleach, K. (1998). The heads who dare to have vision. Times Educational Supplement, 20 March.
- Bolam, R. (1997). Management development for headteachers: Retrospect and prospect. Educational Management and Administration, 25(3), 265-283.
- Bollington, R. (1998). Professional development today - improving headship: NPQH in practice. NPQH Training and Development Centre Manager. East Midlands.
- Borg, W. R. (1987). Applying educational research. New York: Longman.
- Bransford, J.D., Brown, A.L., & Cocking, R.R. (Ed.) (1999). How people learn: Brain, mind, experience, and school. Washington, D.C.: National Academy Press.
- Bursalioglu, Z. (1994). Okul yonetiminde yeni yapi ve davranis (New constructivism in school management). Ankara: Pegem.
- Bush, T. (1998). The national professional qualification for headship: The key to effective school leadership? School Leadership & Management, 18(3), 321-333.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Şakir Çınkır
0000-0001-8057-938X
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
10 Nisan 2019
Kabul Tarihi
18 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3