Araştırma Makalesi

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*

Cilt: 8 Sayı: 3 28 Temmuz 2020
  • Esra Saraç *
  • Rabia Sarıkaya
PDF İndir
EN TR

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*

Öz

Araştırmanın amacı ahlaki muhakeme temelli çevre eğitimi uygulamasının sınıf öğretmeni adaylarının çevre kimliklerinin geliştirilmesine ve çevreye yönelik materyalist eğilimlerinin azaltılmasına etkisinin incelenmesidir. Eylem araştırması deseninde yürütülen bu araştırmada ahlaki muhakeme temelli çevre eğitimi kapsamında eylem planı hazırlanmıştır. Araştırma, 23 sınıf öğretmeni adayı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler, açık uçlu anketler ve yansıtıcı yazı formları ile elde edilmiştir. Nicel veriler ise Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimler Ölçeği ve Çevre Kimliği Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Uygulamalar sırasında her hafta farklı çevre konusu ile gerçekleştirilen etkinliğin başında (açık uçlu anketler) ve sonunda (yansıtıcı yazı formaları) elde edilen nitel verilerin analizi sonucunda katılımcıların çevre kimlikleri ve çevreye yönelik materyalist eğilimlerine ilişkin ifadelerinde olumlu değişimler olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda ekosentrik ahlaki muhakeme kalıplarının arttığı görülmüştür. Çevre Kimliği ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimler Ölçeklerinden alınan öntest ve sontest ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Ahlaki muhakeme temelli çevre eğitiminin öğretmen adaylarının çevre kimliklerini geliştirmeye ve çevreye yönelik materyalist eğilimleri azaltmaya yönelik kullanılabileceği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Andersson, D., & Nassen, J. (2016). Should environmentalists be concerned about materialism? An analysis of attitudes, behaviours and greenhouse gas emissions. Journal of Environmental Psychology, 48, 1-11.
  2. Blatt, E. (2013). Exploring environmental identity and behavioral change in an environmental science course. Cultural Studies of Science Education, 8, 467-488.
  3. Brock, R. J. (2010). Exploring the development of fourth graders’ environmental ıdentity through participation in a semi-formal nature club. Doctoral Dissertation, Nevada University Department of Curriculum, Teaching, and Learning, Nevada.
  4. Carfora, V., Caso, D., Sparks, P., & Conner, M. (2017). Moderating effects of pro- environmental self-identity on proenvironmental intentions and behaviour: A multi- behaviour study. Journal of Environmental Psychology, 53, 92-99.
  5. Clayton, S., & Opotow. S. (2003). Identity and the natural environment. London: The MIT Press.
  6. Clayton, S., & Kılınç, A. (2013). Proenvironmental concern and behavior in Turkey: The role of national and environmental identity, Phsyecology, 4(3), 311-330.
  7. Crompton, T., & Kasser, T. (2009). Meeting environmental challenges: The role of human identity. UK: WWF-UK. Retriewed from http://assets.wwf.org.uk/downloads/meeting_environmental_challenges___the_role_of_hu man_identity.pdf
  8. Dindar, Y. (2014). Çevre kimliği yüksek ve düşük olan fen bilimleri öğretmenlerinin çevre eğitimi inançlarının kıyaslanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Esra Saraç * Bu kişi benim
Türkiye

Rabia Sarıkaya Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

28 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Saraç, E., & Sarıkaya, R. (2020). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 8(3), 950-979. https://izlik.org/JA55YS86XL
AMA
1.Saraç E, Sarıkaya R. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2020;8(3):950-979. https://izlik.org/JA55YS86XL
Chicago
Saraç, Esra, ve Rabia Sarıkaya. 2020. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 8 (3): 950-79. https://izlik.org/JA55YS86XL.
EndNote
Saraç E, Sarıkaya R (01 Temmuz 2020) Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 8 3 950–979.
IEEE
[1]E. Saraç ve R. Sarıkaya, “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*”, Derginin Amacı ve Kapsamı, c. 8, sy 3, ss. 950–979, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55YS86XL
ISNAD
Saraç, Esra - Sarıkaya, Rabia. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 8/3 (01 Temmuz 2020): 950-979. https://izlik.org/JA55YS86XL.
JAMA
1.Saraç E, Sarıkaya R. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2020;8:950–979.
MLA
Saraç, Esra, ve Rabia Sarıkaya. “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, c. 8, sy 3, Temmuz 2020, ss. 950-79, https://izlik.org/JA55YS86XL.
Vancouver
1.Esra Saraç, Rabia Sarıkaya. Sınıf Öğretmeni Adaylarının Çevre Kimlikleri ve Çevreye Yönelik Materyalist Eğilimleri: Ahlaki Muhakeme Temelli Çevre Eğitimi*. Derginin Amacı ve Kapsamı [Internet]. 01 Temmuz 2020;8(3):950-79. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55YS86XL