Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması

Cilt: 17 Sayı: 1 1 Nisan 2009
  • Yekta Tüzün
  • Coşkun Beyaz
  • Mustafa Yakut
  • Şerif Yılmaz
  • Kadim Bayan
  • Mehmet Dursun
  • Fikri Canoruç
PDF İndir
EN TR

Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması

Öz

Amaç: Polietilen glikol ve oral sodyum fosfat solüsyonları kolonoskopi öncesi barsak temizliği için yaygın kullanılan ajanlardır. Literatürde iki ajanın etkinliğinin karşılaştırıldığı çalışmalar olmasına karşın, bu konu özel bir grup olan konstipasyonlu hastalarda yeterince araştırılmamıştır. Amacımız konstipasyonlu hastalarda polietilen glikol ve oral sodyum fosfat solüsyonlarının etkinlik ve tolarabilite bakımından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya fonksiyonel kabızlık ve kabızlık egemen irritabl barsak sendromlu 57 hasta dâhil edildi. Bunların 28'i polietilen glikol, 29'u sodyum fosfat grubunda yer aldı. Hastalara demografik özellikleri ve kolon hazırlık aşamasında karşılaşılan sorunları içeren bir anket yapıldı. Ayrıca, kolonoskopi işleminde kolonun temizlik ölçüsü skorlandı. Veriler iki grupta karşılaştırıldı. Bulgular: Sodyum fosfat grubunda karın ağrısı ve bulantı daha sık gözlenirken (p=0.04 and 0.012, sırasıyla), polietilen glikol grubunda karında şişkinlik hissi daha sık saptandı (p=0.03). Kolonun temiz görülme oranı her iki grupta istatistiksel anlamlı fark gözetmemesine rağmen, (p=0.180), polietilen glikol grubunda mükemmel hazırlık oranı daha yüksekti (%71.5'a karşı %55.2). Sonuç: Konstipasyonlu hastalarda polietilen glikol ve sodyum fosfat benzer etkinlik ve yan etki profili sergilemektedir. Yan etki bakımından polietilen glikol'de şişkinlik, sodyum fosfat'ta bulantı ve karın ağrısı dominant yansımalardır. Daha güçlü bir sonuca ulaşabilmek için daha geniş serili çalışmalara gereksinim vardır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Steven DW, David EB, Todd HB, et al A consensus document on bowel pre- paration before colonoscopy: prepared by a task force from the American Society of Colon and Rectal Surgeons (ASCRS), the American Society for Gastrointestinal Endoscopy (ASGE), and the Society of American Gastroin- testinal and Endoscopic Surgeons (SAGES). Surg Endosc 2006;20:1147-60.
  2. Di Palma JA, Brady CE. Colon cleansing for diagnostic and surgical pro- cedures: polyethylene glycol-electrolyte lavage solution. Am J Gastroen- terol 1989;84:1008-16.
  3. Tooson JD, Gates LK Jr. Bowel preparation before colonoscopy. Choosing the best lavage regimen. Postgrad Med 1996;100:203-4, 207-12, 214.
  4. Rex DK, Imperiale TF, Latinovich DR, Bratcher LL. Impact of bowel pre- paration on efficiency and cost of colonoscopy. Am J Gastroenterol 2002;97:1696-700.
  5. Ness RM, Manam R, Hoen H, Chalasani N. Predictors of inadequate pre- paration for colonoscopy. Am J Gastroenterol 2001;96:1792-802.
  6. Drossman DA. The functional gastrointestinal disorders and the Rome III process. Gastroenterology 2006:130:1337-90.
  7. Heaton KW, Thompson WG. Diagnosis. In: Heaton KW, Thompson WG, eds. Irritable bowel syndrome. Oxford, Health press, 1999:21-7.
  8. Parra-Blanco A, Nicolas-Perez D, Gimeno-Garcia A, et al. The timing of bowel preparation before colonoscopy determines the quality of clean- sing, and is a significant factor contributing to the detection of flat lesi- ons: a randomized study. World J Gastroenterol 2006;12:6161-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yekta Tüzün Bu kişi benim

Coşkun Beyaz Bu kişi benim

Mustafa Yakut Bu kişi benim

Şerif Yılmaz Bu kişi benim

Kadim Bayan Bu kişi benim

Mehmet Dursun Bu kişi benim

Fikri Canoruç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2009

Gönderilme Tarihi

3 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tüzün, Y., Beyaz, C., Yakut, M., Yılmaz, Ş., Bayan, K., Dursun, M., & Canoruç, F. (2009). Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması. Endoskopi Gastrointestinal, 17(1), 23-27. https://izlik.org/JA62LU94PC
AMA
1.Tüzün Y, Beyaz C, Yakut M, vd. Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması. Endoskopi Gastrointestinal. 2009;17(1):23-27. https://izlik.org/JA62LU94PC
Chicago
Tüzün, Yekta, Coşkun Beyaz, Mustafa Yakut, vd. 2009. “Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması”. Endoskopi Gastrointestinal 17 (1): 23-27. https://izlik.org/JA62LU94PC.
EndNote
Tüzün Y, Beyaz C, Yakut M, Yılmaz Ş, Bayan K, Dursun M, Canoruç F (01 Nisan 2009) Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması. Endoskopi Gastrointestinal 17 1 23–27.
IEEE
[1]Y. Tüzün vd., “Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması”, Endoskopi Gastrointestinal, c. 17, sy 1, ss. 23–27, Nis. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62LU94PC
ISNAD
Tüzün, Yekta - Beyaz, Coşkun - Yakut, Mustafa - Yılmaz, Şerif - Bayan, Kadim - Dursun, Mehmet - Canoruç, Fikri. “Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması”. Endoskopi Gastrointestinal 17/1 (01 Nisan 2009): 23-27. https://izlik.org/JA62LU94PC.
JAMA
1.Tüzün Y, Beyaz C, Yakut M, Yılmaz Ş, Bayan K, Dursun M, Canoruç F. Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması. Endoskopi Gastrointestinal. 2009;17:23–27.
MLA
Tüzün, Yekta, vd. “Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması”. Endoskopi Gastrointestinal, c. 17, sy 1, Nisan 2009, ss. 23-27, https://izlik.org/JA62LU94PC.
Vancouver
1.Yekta Tüzün, Coşkun Beyaz, Mustafa Yakut, Şerif Yılmaz, Kadim Bayan, Mehmet Dursun, Fikri Canoruç. Konstipasyonlu bireylerin kolonoskopi hazırlığında polietilen glikol ile sodyum fosfatın etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması. Endoskopi Gastrointestinal [Internet]. 01 Nisan 2009;17(1):23-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62LU94PC