Süt ve süt ürünleri insan sağlığı için önemli yer tutan, yoğun müşteri talebiyle karşılaşılan vazgeçilmez ürünlerdir. Lojistik ve depolama faaliyetleri, bu sektördeki artan talebi karşılamak ve rakiplerin önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken süreçlerin başında gelmektedir. Optimal depo yerinin seçilmesiyle müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi arttırılacak, maliyetlerin minimize edilmesi amaçlanacak ve ürünlerin raf ömrüne göre stok kapasitesi belirlenecektir.
Bu çalışmada; talep, üretim tesislerine olan uzaklık, müşterilere olan uzaklık, taşıma maliyetleri, optimum rota kapasiteleri ve istihdam kriterleri kullanılarak, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için bir ara depo kurulması amaçlanmıştır. Gerçek veriler kullanılarak, en fazla satış yapılan beş aday şehir seçilmiş; bu beş şehir, altı farklı kriter açısından değerlendirilmiştir. Kriter ağırlıkları uzman görüşleriyle oluşturulan SWARA (Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis Kademeli Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi) yöntemiyle belirlenmiş, depo yeri seçimi WASPAS (Weighted Aggregated Sum Product Assessment-Ağırlıklandırılmış Bütünleşik Toplam Çarpım Değerlendirmesi) yöntemiyle gerçekleşmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Endüstri Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 34 Sayı: 1 |