Bu çalışmada Mentha spicata, Mentha villoso-nervata ve Mentha piperita’ nın klonlarından elde edilen uçucu yağlar ile bu uçucu yağların ana bileşenlerinin buğday biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’ne olan fumigant etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan tüm uçucu yağlar değişik oranlarda ölümlere neden olurken, en yüksek etki %90 ölüm oranı ile Mentha villoso-nervata uçucu yağında belirlenmiştir. Uçucu yağların ana bileşenlerinden menton, limonen, mentol ve karvon arasında en yüksek ölüm oranı karvon’dan elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, yüksek fumigant etki gösteren Mentha villoso-nervata (klon 1), M. spicata (klon 2 ve 9) ve karvon’un buğday biti ile aralarındaki doz-ölüm ilişkileri araştırılmıştır. Test edilen uçucu yağlar ve karvon arasında, en yüksek aktiviteyi 0.024 µl/ml LC50 ile karvon’dan tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, Mentha villoso-nervata uçucu yağı ile özellikle karvon’un buğday bitinin mücadelesinde kullanılabilme potansiyelinin bulunduğunu göstermektedir
Sitophilus granarius uçucu yağ karvon nane fumigant toksisite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2012 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 36 Sayı: 2 |