Bu çalışma, yumurtacı tavuk karma yemlerine prebiyotik olarak farklı oranlarda çiya tohumu katılmasının yumurta verimi ve yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 25 haftalık yaşta 96 adet yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Tavuklar her biri altı alt gruptan oluşan dört gruba ayrılmış ve her alt grupta dört tavuk bulundurulmuştur. Çalışma 70 gün sürmüştür. Çalışma süresince kontrol grubuna katkısız yumurtacı tavuk yemi verilirken; diğer gruplara sırasıyla, %0.50 %0.75 ve %1.00 oranında çiya tohumu içeren yemler verilmiştir. Çalışmanın sonucunda yem tüketimleri, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta özgül ağırlığı, yumur- ta kabuk kalınlığı, Haugh birimi ve ak indeksi bakımından gruplar arasında fark görülmemiştir. Canlı ağırlık artışları bakımından %1 düzeyinde çiya tohumu katılan grup lehine farklılık olduğu görülmüştür. Canlı ağırlık artışlarının kontrol, %0.50, %0.75 ve %1.00 çiya tohumu bulunduran gruplarda sırasıyla 71.83 g, 40.42 g, 87.85 g ve 116.9 g olduğu belir- lenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada karma yeme belirtilen oranlarda çiya tohumu katkısının canlı ağırlık artışı haricin- de diğer parametrelerde herhangi bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür.
Çiya tohumu prebiyotik tavuk yumurta kalitesi yumurta üretimi
This study was carried out to determine the effect of adding different amounts of chia seeds as prebiotics to laying hen feed on egg production and the internal and external quality characteristics of eggs. In the study, 96-laying hens at the age of 25 weeks were used. Laying hens were divided into four groups, each consisting of six subgroups, and four chickens were included in each subgroup. During the 70 days, the control group was given no additive laying hen feed while other groups were given feeds containing 0.50 %, 0.75 %, and 1.00 % chia seeds, respectively. As the result, there was no significant difference between the groups in terms of feed consumption, feed conversion ratio, egg production, egg weight, egg specific gravity, eggshell thickness, Haugh unit, and white index (P>0.05). In terms of live weight gains, there was a difference in favour of the group that added chia seeds at the level of 1.00% (P<0.05). It was observed that the body weight gains were 71.83 g, 40.42 g, 87.85 g, and 116.9 g in the control, 0.50 %, 0.75 %, and 1.00 % chia groups, respectively. In conclusion, it is seen that adding chia seeds to the rations at different rates did not have a significant effect on other parameters except for live weight gain in the study.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 6 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.