Increasing antimicrobial resistance to synthetic antibiotics has attracted the interest of scientists in using naturally occurring compounds as effective antibacterial agents. It has been stated that hesperidin can also be effective against different pathogenic bacteria and can directly inhibit bacterial growth. This study aimed to determine the effecti-veness of Hesperidin against various ATCC strains (E. coli ATCC 25922, E. coli O157;H7 ATCC 43895, S. enteriditis NCTC, K. pneumonie ATCC 1705, A. hydrophila ATCC 7966). According to the MIC test results, the minimal ınhibitory concentration (MIC) values of E. coli, E. coli O157;H7, S. enteriditis and K. pneumonia bacteria for hesperidin were determined as 128 μg/mL, while the MIC value of A. hydrophila bacteria was determined as 64 μg/mL. In addition to these results, the MIC values for colistin for E. coli, K. pneumonia and A. hydrophila bacteria were determined as 0.5 μg/mL, while the MIC values for E. coli O157;H7 and S. enteriditis bacteria were 0.5 and 1 μg/mL, respectively. was determined as. These study results provide innovative evidence for hesperidin as a preventive and alternative antibac-terial treatment, especially in aquaculture.
Gram negative bacteria Hesperidin minimal inhibitory concentration
Sentetik antibiyotiklere karşı artan antimikrobiyal direnç, doğal olarak oluşan bileşiklerin etkili antibakteriyel ajanlar olarak kullanılması bilim insanlarının ilgisini çekmiştir. Doğal olarak oluşan bileşiklerden Hesperidin'in farklı patojen bakterilere karşı da etkili olabileceği, bakteriyel büyümeyi doğrudan engelleyebileceği belirtilmiştir. Bu çalışmada, Hes-peridin’in bazı ATCC suşlarına (Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli O157;H7 ATCC 43895, Salmonella enteriditis NCTC, Klebsiella pneumonie ATCC 1705, Aeromonas hydrophila ATCC 7966) karşı etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan minimal inhibisyon konstrasyon (MİK) testi sonuçlarına göre Hesperidin için E. coli, E. coli O157;H7, S. enteriditis ve K. pneumonie bakterilerine ait MİK değerleri 128 μg/mL iken, A. hydrophila bakterisine ait MİK değeri 64 μg/mL olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, pozitif kontrol kolistin için E. coli, K. pneumonie ve A. hydrophila bakterilere ait MİK değerleri 0.5 μg/mL olarak belirlenirken, E. coli O157;H7 ve S. enteriditis bakterilerine ait MİK değerleri sırasıyla 0.5 ve 1 μg/mL olarak belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçları Hesperidin’in özellikle su ürünleri yetiştiriciliğinde koruyucu ve alternatif bir antibakteriyel tedavi seçeneği olarak yenilikçi kanıtlar sunabilir.
Gram negatif bakteri Hesperidin minimal inhibitör konsantrasyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.