Bu çalışmanın amacı, ikinci ürün mısır silajlarında arpa ve buğday kırmaları ile bonkalit katkı maddelerinin silaj kalitesine olan etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla arpa hasadı yapılan tarlaya ikinci ürün olarak mısır ekilmiştir. Laboratuvara getirilen kıyılmış mısır içerisine katkı maddeleri karıştırılarak 8 tekrarlı olarak katkısız kontrol (K), %2.5 buğday kırığı (2.5 B), %5 buğday kırığı (5 B), %2.5 arpa kırığı (2.5 A), %5 arpa kırığı (%5 A), %2.5 bonkalit (2.5 BNK), %5 bonkalit (5 BNK) grupları oluşturuldu. Silaj olgunlaşması için ağzı kapalı kavanozlarda 60 gün beklenmiş, açılan silajlarda kimyasal analizler ve in vitro gerçek sindirilebilirlik analizleri yapılmıştır. Arpa eklenen grupta silaj pH'ının düştüğü ve katkılar ile propiyonik asitin arttığı belirlendi (P<0.05). Katkılı gruplarda kontrole göre organik madde ve ham protein düzeylerinin arttığı (P<0.05), nötr deterjan lif (NDF) ve asit deterjan lif (ADF) düzeylerinin ise azaldığı (P<0.05) gözlendi. Katkı maddeleriyle in vitro gerçek sindirilebilirlik değişmezken (P>0.05), nispî yem değerlerinin arttığı belirlendi (P<0.05). Sonuç olarak, ikinci ürün mısır silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak buğday ve arpa kırmaları ile bonkalit katkı maddelerinin silaj kalitesini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca canlı hayvanlarda sindirilebilirlik testlerinin yapılması ve etkilerinin izlenmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.
2024/068
The aim of this study was to evaluate the effects of barley crushing, wheat crushing and boncalite additives on silage quality in second crop corn silages. For this purpose, corn was planted as a second crop on the field where barley was harvested. Groups as 8 replicates were created by mixing crushed barley, crushed wheat and boncalite additives within chopped corn brought to the laboratory; control without additive (C), 2.5% wheat crushed (2.5 W), 5% wheat crushed (5 W), 2.5% barley crushed (2.5 B), 5% barley crushed (%5 B), 2.5% boncalite (2.5 BNC), 5% boncalite (5 BNC). Silage maturation period was waited for 60 days in closed jars, and chemical analyses and in vitro true digestibility (IVTD) analyses were performed on opened silages. It was determined that silage pH decreased in the barley added group and propionic acid increased with the additives (P<0.05). It was observed that organic matter and crude protein levels increased (P<0.05), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) levels decreased compared to control in added groups (P<0.05). While in vitro true digestibility did not change with additives (P>0.05), it was determined that relative forage values increased (P<0.05). As a result, it was found that wheat and barley crushings and boncalite additives as carbohydrate sources in second crop corn silages positively affected the silage quality. In addition, it is considered that conducting digestibility tests on live animals and monitoring their effects would be useful.
No ethics committee approval was required for this study.
Kırıkkale University Scientific Research Projects Coordination Unit
2024/068
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Veteriner Hekimlik |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 2024/068 |
| Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 24 Eylül 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 3 |