TR
EN
Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi
Öz
Atlarda kemik lezyonlarının belirlenmesinde radyografi sık kullanılan görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Çalışmada,
halk elinde bulunan ve çeşitli nitelikteki yük taşıma ve ulaşım işlerinde kullanılan atlardaki alt ekstremite ve ayak
bölgesi kemik lezyonlarının taranarak elde edilen sonuçların literatür veriler ışığında tartışılması amaçlandı. Çalışma
toplam 30 adet araba atında yapıldı. Anamnez sorgulaması ve klinik muayenesi tamamlanan atların; ön ve arka, sağ
ve sol alt ekstremite ve ayaklarının çeşitli pozisyonlarda radyografik çekimleri yapıldı. Her bir at için elde edilen radyografik
görüntüler ayrı ayrı incelendi. Belirlenen lezyonlar yerine ve niteliğine göre tasnif edilip, tanımlayıcı istatistik yapılarak
değerlendirildi. Radyolojik olarak incelenen atların %80’inde değişik nitelikte lezyonlar saptanırken, %20’sinde herhangi
bir lezyon ile karşılaşılmadı. Atların %66.7’sinde osteoarthritis, %70.8’inde süro, %50’inde sesamoiditis, %
54.1’inde periosteal kemik formasyonu tespit edildi. Lezyonların ön ve arka bacaklardaki dağılımı sırası ile %12.5 ile %
8.3 iken, atların %79.2’ünde hem ön hem de arka bacaklarda lezyon tespit edildi. Belirlenen lezyonların hemen hepsinin
kronik nitelikli olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, bu tip ağır işlerde kullanılan atların refah problemlerinin ortadan
kaldırılması gerektiği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Adams OR. Lameness in Horses, Third Edition. Philadelphia: Lea Febiger, 1974; pp. 274-359.
- 2. Auer JA, Von Rechenberg B. Treatment of angular limb deformities in foals. Clin Tech Equine Pract 2006; 5: 270-81.
- 3. Balch O, White K, Butler D, Metcalf S. Hoof balance and lameness: Improper toe length, hoof angle and mediolateral balance. Comp Cont Educ Pract 1995; 17: 1275-83.
- 4. Baxter GM, Laskey RE, Tackett RL. In vitro reactivity of digital arteries and veins to vasoconstrictive mediators in healthy horses and in horses with early laminitis. Am J Vet Res 1989; 50(4): 508-17.
- 5. Byam-Cook KL, Singer ER. Is there a relationship between clinical presentation, diagnostic and radiographic findings and outcome in horses with osteoarthritis of the small tarsal joints? Equine Vet J 2009; 41(2): 118-23.
- 6. Caudron I, Grulke S, Miesen M, Vanschepdael P, Serteyn D. Clinical and radiographic assessment of equine. J Equine Vet Sci 1997; 17: 375-9.
- 7. Chaffin MK, Carter GK, Sustire D. Management of a keratoma in a horse: A case report. J Equine Vet Sci 1989; 323-6.
- 8. Chateau H, Degueurce C, Jerbı H, Crevıer-Denoıx N, Pourcelot P, Audıgıé F, Pasquı-Boutard V, Denoıx JM. Three-dimensional kinematicsof the equine interphalangeal joints: articular impact of asymmetric bearing. Vet Res 2002; 33(4): 371-82.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
15 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
6 Eylül 2016
Kabul Tarihi
9 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1
APA
Erol, M. (2018). Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(1), 30-36. https://izlik.org/JA36UL95KX
AMA
1.Erol M. Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018;15(1):30-36. https://izlik.org/JA36UL95KX
Chicago
Erol, Muharrem. 2018. “Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15 (1): 30-36. https://izlik.org/JA36UL95KX.
EndNote
Erol M (01 Nisan 2018) Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15 1 30–36.
IEEE
[1]M. Erol, “Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 15, sy 1, ss. 30–36, Nis. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36UL95KX
ISNAD
Erol, Muharrem. “Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15/1 (01 Nisan 2018): 30-36. https://izlik.org/JA36UL95KX.
JAMA
1.Erol M. Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018;15:30–36.
MLA
Erol, Muharrem. “Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 15, sy 1, Nisan 2018, ss. 30-36, https://izlik.org/JA36UL95KX.
Vancouver
1.Muharrem Erol. Ağır Çekim (Araba) Atlarının Alt Ekstremite ve Ayak Bölgesi Kemik Lezyonlarının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg [Internet]. 01 Nisan 2018;15(1):30-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36UL95KX
