Bu çalışmada Kayseri ilinde satışa
sunulan sokak sütlerinde Mycobacterium
avium subsp. paratuberculosis
(MAP)'in varlığı konvansiyonel ve serolojik yöntemlerle araştırılması amaçlandı.
Araştırmada Mayıs 2010 – Ekim 2011 yılları arasında Kayseri’nin ilçelerinden
farklı satıcılardan 200 çiğ inek süt örneği toplandı. Her bir süt numunesi
direkt mikroskopi, kültür ve serolojik yöntem olmak üzere üç aşamada
değerlendirdi. Direkt mikroskopide süt örneklerinden hazırlanan preparatlar
Ziehl-Neelsen boyama metodu ile boyandı. Ayrıca besiyerlerinden izole edilen
şüpheli kolonilerin boyamasında da aynı yöntem kullanıldı. Etken izolasyonu
amacıyla süt numunelerinin bakteriyolojik ekimleri gliserinli ve gliserinsiz
Löwenstein-Jensen ve Watson-Reid agara yapıldı. İdentifikasyon için katalaz,
niasin, nitrat redüksiyon, pirazinamidaz ve üreaz testleri kullanıldı. Sütteki
antikorların araştırılmasında Mycobacterium
paratuberculosis Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) kitinden
yararlanıldı. İncelenen örneklerde üç yönteminin kullanılması sonucu sadece 1
numunede (% 0.5) MAP tespit edildi. Sonuç olarak, Kayseri ilinde satışa sunulan
sokak sütlerinde paratüberkülozun yüksek oranda bulunmadığı belirlendi. Ancak
bir örnekte etkenin tespiti infeksiyonun önemi göz önünde bulundurulduğunda
halk sağlığı açısından önemli risk oluşturabileceği kanaatini ortaya koymuştur.
ELISA identifikasyon izolasyon Mycobacterium paratuberculosis sokak sütü
In this
study, it was aimed to investigate the presence of Mycobacterium avium subsp.
paratuberculosis
(MAP) in raw milk
sold in Kayseri province by conventional and serological methods.
Between
May 2010 and October 2011, 200 raw cow milk samples were collected from various
sellers of the Kayseri provinces. Each milk sample was evaluated in three steps
including direct microscopy, culture and serological method. Preparations from
milk samples were stained with Ziehl-Neelsen staining method in direct
microscopy method. In addition, the same method was used for the staining of
suspicious colonies isolated from the media. For the purpose of isolation, the
bacteriological inoculation of milk samples was carried out onto Watson-Reid
agar and Löwenstein-Jensen supplemented with and without glycerin. Catalase,
niacin, nitrate reduction, pyrazinamidase and urease tests were performed for
the identification. Mycobacterium
paratuberculosis Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) kit was used for
the detection of antibodies in milk samples. MAP was detected in only one
sample (0.5%) with the using of three identification methods. As a result, it
has been understood that paratuberculosis was not found at high rate in raw
milk sold in Kayseri province. However, it has been concluded that the presence
of an agent in one sample may pose a significant risk for public health when
considering the importance of infection.
ELISA identification isolation Mycobacterium paratuberculosis raw milk
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.