Bu in vitro çalışmanın amacı, defne (Laurusnobilis L.) yapraklarından elde edilen defne uçucu yağının yonca kuru otunun ruminal gaz üretimini, metan emisyonunu, organik asitler ve protozoa üzerine etkilerini araştırmaktır. Defne uçucu yağının bileşenleri analiz edildi. Rumen sıvısına 0, 50, 100 ve 200 mg/L (L0, L50, L100 ve L200) seviyelerinde defne uçucu yağı eklenmesinin in vitro ruminal sindirime etkileri in vitro gaz üretimi ile belirlendi. 50 mg/L defne uçucu yağı ilavesi toplam gaz ve metan üretimini (ml), organik madde sindirimini (OMD) ve metabolik enerji (ME) değerlerini düşürmüştür. Öte yandan bu yağın 100 mg/L ve 200 mg / L seviyelerinde eklenmesinin in vitro toplam gaz, metan (ml), ME ve OMD değerlerini (P <0.05) değiştirmediği görülmüştür. Grup L50 ve L100'de ruminal amonyak nitrojen seviyeleri azalırken, Grup L200'de değişiklik saptanmadı (P <0.05). Ruminal protozoa sayıları, defne uçucu yağının 50-200 mg / L aralığında eklenmesinden etkilenmedi (P> 0.05). Yonca otunun in vitro fermentasyon sıvısındaki toplam uçucu yağ asitleri (TVFA) ve butirik asit (BA) miktarları tüm gruplarda düşüktü. Defne uçucu yağının (Laurusnobilis L.) in vitro sindirim parametrelerinde doza bağlı değişikliklere neden olduğu belirlendi. Sonuç olarak Laurusnobilis L. uçucu yağın-daki etken maddelerin ruminal fermantasyon üzerinde düzenleme gücüne sahip olabileceği tespit edilmiştir. Laurusno-bilis L. Uçucu yağının hem ekolojik hem de sindirim sistemi fizyolojisi açısından etkilerini farklı yem türleri ve uçucu yağ kombinasyonları kullanarak ortaya çıkarmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
The aim of the present in vitro study was to investigate the effects of laurel volatile oil, (Laurusnobilis L.) on ruminal gas production, methane emission, organic acids and protozoa counts of Alfalfa herbage. The components of laurel volatile oil were analysed. The effects of the addition of laurel volatile oil, at levels of 0, 50, 100 and 200 mg/L (L0, L50, L100 and L200), to the rumen fluid on in vitroruminal digestion were determined using byin vitro gas produc-tion technique. The addition of 50 mg/L of laurel volatile oil decreased total gas and methane production (ml), organic matter digestion (OMD), and metabolic energy (ME) values. On the other hand, the addition of this oil at levels of 100 mg/L and 200 mg/L was observed not to alter the in vitro total gas, methane (ml), ME and OMD values (P<0.05). While ruminal ammonia nitrogen levels decreased in Groups L50 and L100, no alteration was detected in Group L200 (P<0.05). Ruminal protozoa counts did not affected by the addition of laurel volatile oil within a range of 50-200 mg/L (P>0.05). The amounts of the total volatile fatty acids (TVFA) and butyric acid (BA) in the in vitro fermentation fluid of alfalfa herbage were low in all groups. It was determined that laurel volatile oil (LaurusnobilisL.) caused dose-dependent alterations in the in vitro digestion parameters.As a result, it has been determined that the active substanc-es in Laurusnobilis L. essential oil may have regulation power on ruminal fermentation. It is thought that more research is needed to reveal the effects of Laurusnobilis L. volatile in terms of both ecological and digestive system physiology by using different feed types and essential oil combinations
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.