Bu çalışmada 3.-4. laktasyon dönemlerindeki sağlıklı 20 keçinin sütü farklı laktasyon aşamalarında analiz edil-miştir. Süt pH'sı, yağ, yağsız kuru madde, protein, laktoz ve donma noktası tüm laktasyon aşamalarında gruplar arasın-da benzerken, laktasyonun devamında elektriksel iletkenlik ve Somatik hücre sayısı (SHS) artmıştır (P<0.05; P<0.001). Mastitis olmayan keçilerde SHS ile elektrik iletkenliği arasında spesifik olmayan ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, farklı laktasyon aşamaları ile süt kalite parametreleri arasında önemli seviyelerde korelasyonlar bulunmuştur (P<0.05, P<0.01). Erken laktasyonda SHS ile süt yağı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (r=0.619; P<0.05). Diğer taraftan, geç laktasyonda donma noktası ile elektriksel iletkenlik arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur (r=-0.474; P<0.05). Damascus keçilerinde laktasyonun farklı dönemlerinde süt kompozisyonu ve özellikle SHS değerlerinin farklı olduğu anlaşılmıştır. Diğer taraftan sütün kimyasal kompozisyonunu oluşturan unsurlar arasındaki ilişkinin de laktasyon döne-mi ile ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, laktasyon boyunca sütün kimyasal komposizyonu değişmezken laktas-yonun erken dönemlerinde üretilen sütün SHS ve elektriksel iletkenlik değerlerinin diğer laktasyon dönemlerinden dü-şük olması bu sütlerin daha kaliteli olduğu kanaatini oluşturmuştur.
In this study, milk of healthy 20 goats in the 3rd - 4th lactation periods was analyzed in different lactation stages. While milk pH, fat, fat-free dry matter, protein, lactose and freezing point were similar between groups in all lactation stages, electrical conductivity and Somatic Cell Count (SCC) increased with the continuation of lactation (P<0.05; P<0.001). Nonspecific relations were found between SCC and electrical conductivity in mastitis-free goats. Also, correlations were found between milk quality parameters and different lactation stages at the significant levels (P<0.05, P<0.01). There was a positive correlation between SCC and milk fat in early lactation (r=0.619; P<0.05). On the other hand, a negative correlation was found between freezing point and electrical conductivity in the late lactation (r=-0.474; P<0.05). It was understood that milk composition and especially SCC values were different in different stag-es of lactation in Damascus goats.The relationship between the components of milk was found to be related to the lactation period.As a result, while the chemical composition of milk did not change during the lactation, it was conclud-ed that the milk produced in the early lactation had lower SCC and electrical conductivity values than in the other lacta-tion stages, and the milk produced in early lactation stage was higher quality.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ağustos 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.