Bu çalışmada iyonofor grubu ilaçlardan salinomisin, lasalosid ve maduramisinin etçi piliçlerde lipid peroksidasyon ve
bazı kan parametreleri ile üzüm çekirdeğinin bu ilaçlarca oluşturulan istenmeyen etkileri üzerine koruyucu etkinliğinin
belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada toplam 96 etçi piliç kullanıldı. Her bir grupta 12 civciv olmak üzere 8 grup oluşturuldu.
Kontrol grubu olarak tutulan birinci gruba herhangi bir ilaç ve yem katkısı içermeyen yem, ikinci gruba üzüm çekirdeği (%0.5
oranında), üçüncü, dördüncü ve beşinci gruba sırasıyla salinomisin (60 ppm), lasalosid (100 ppm) ve maduramisin (5 ppm);
altıncı gruba salinomisin (60 ppm) + üzüm çekirdeği (%0.5), yedinci gruba lasalosid (100 ppm) + üzüm çekirdeği (%0.5),
sekizinci gruba maduramisin (5 ppm) + üzüm çekirdeği (%0.5) 6 hafta süreyle yemle birlikte verildi. 21 ve 42. günlerde
hayvanların kanat altı venasından heparinli tüplere kan örnekleri alındı. Plazmada malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO)
düzeyleri, eritrosit hemolizatlarında katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri, tam kanda hemoglobin ve
hematokrit değerleri incelendi. Çalışma sonucu, etçi piliçlere 42 gün süre ile %0.5 oranında yeme katılarak verilen üzüm
çekirdeğinin lipid peroksidasyon ve hematolojik parametreler üzerine herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadığı; etçi piliçlere
sağaltım dozlarında yeme katılarak verilen salinomisin, lasalosid ve maduramisinin 42 gün süreyle verilmede daha belirgin
olmak üzere bazı lipid peroksidasyon ve hematolojik parametrelerinde olumsuz değişimlere yol açtığı; üzüm çekirdeğinin
salinomisin, lasalosid ve maduramisince şekillenen lipid peroksidasyon ve bazı hematolojik parametreler üzerine iyileştirici etki
gösterdiği belirlendi (p< 0.05).
Etçi piliç hematoloji iyonofor antibiyotik lipid peroksidasyon üzüm çekirdeği
The present study was aimed to determine at the determination of the effects of salinomycin, lasalocid and
maduramacin, which are ionophore antibiotics, on lipid peroxidation and certain blood parameters in broilers and to
investigate the protective effect of grape seed against the adverse effects of these antibiotics. Ninety six broiler chickens
constituted the material of the study. Eight trial groups were established, each group comprising of 12 chicks. The first group
was maintained for control purposes and was provided with feed free from any drug or feed additive. The second group
received grape seed (0.5%), whilst the 3rd, 4th and 5th groups were given salinomycin (60 ppm), lasalocid (100 ppm) and
maduramycin (5 ppm), respectively. The sixth group was given a combination of salinomycin (60 ppm) and grape seed (0.5%),
whilst the seventh group received lasalocid (100 ppm) combined with grape seed (0.5%). Finally, the eighth group received
maduramycin (5 ppm) and grape seed (0.5%). The feed treatments were continued for a period of 6 weeks. On days 21 and
42 of the trial, blood samples were collected. Levels of plasma malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO), and the activities of erythrocyte catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px), and haemoglobin and haematocrit of whole blood were
evaluated. The results obtained demonstrated that when incorporated into broiler chicken feed at a level of 0.5% for a period
of 42 days, grape seed did not cause any adverse effects on lipid peroxidation and haematological parameters. On the other
hand, the administration of salinomycin, lasalocid and maduramycin at treatment doses in feed caused adverse alterations in
lipid peroxidation and haematological parameters, which were more pronounced on day 42. Furthermore, it was ascertained
that grape seed alleviated the adverse effects caused by salinomycin, lasalocid and maduramycin on lipid peroxidation and
haematological parameters (p< 0.05).
Broiler haematology grape seed ionophore antibiotic lipid peroxidation
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.