Bu çalışmada, ısı stresi oluşturulan yumurtacı bıldırcınların rasyonuna krom (Cr+3) ve çinkonun (Zn+2) ayrı ayrı ve
birlikte ilavesinin canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi ile kan glikoz, lipid ve malondialdehit (MDA) düzeylerine etkisi
belirlenmiştir. Sekiz haftalık 240 adet Japon bıldırcını, her birinde 48’er hayvan bulunan beş deneme grubuna ayrılmıştır.
Birinci (termonötral) ve ikinci (ısı stresi) gruplar kontrol olarak tutulmuş ve bazal rasyonla; deneme grupları 20 mg/kg Cr, 40
mg/kg Zn, 20 mg/kg Cr + 40 mg/kg Zn ilaveli bazal rasyonlarla sekiz hafta beslenmiştir. Denemenin 5. ve 8. haftalarında,
hayvanlardan alınan kan örneklerinde serum glikoz, trigliserit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve plazma
MDA analizleri yapılmıştır. Isı stresinin canlı ağırlık ve yem tüketimini önemli, yumurta verimini ise önemsiz düzeyde azalttığı;
yeme Cr, Zn veya Cr + Zn ilavesinin canlı ağırlık, yem tüketimi ve yumurta verimini olumlu yönde etkilemediği gözlenmiştir.
Isı stresinin serum glikoz düzeyini hafifçe arttırdığı ve bu artışın da yeme Cr ilavesiyle azaldığı saptanmıştır. Isı stresi serum
trigliserit düzeyini azaltırken total kolesterol düzeyini artırmış; yeme Cr ve Cr + Zn ilavesiyle trigliserit ve total kolesterolün
azaldığı gözlenmiştir. Yüksek dansiteli lipoprotein düzeyi ısı stresinden etkilenmezken Cr ilavesiyle artmıştır. Isı stresinin
etkisiyle plazma MDA düzeyinde gözlenen artma yeme Cr, Zn ya da her ikisinin birlikte ilavesiyle azalmıştır. Sonuç olarak, ısı
stresinin yumurtacı bıldırcınlarda canlı ağırlık, yem tüketimi ve yumurta verimini olumsuz etkilediği, serum parametrelerinde
değişikliklere yol açtığı ve plazma MDA düzeyini artırdığı; yeme Cr ve Zn ilavesinin, ısı stresi oluşturulan bıldırcınlarda azalan
yem tüketimi, canlı ağırlık ve yumurta verimini olumlu yönde etkilemediği, Cr’un serum glikoz, trigliserit ve total kolesterol
düzeylerindeki değişimleri düzeltebileceği ve özellikle plazma MDA düzeyini olumlu yönde etkileyebileceği söylenebilir.
This study was performed to investigate the effects of separate and combined dietary supplementation of chromium
(Cr+3) and zinc (Zn+2) on live weight, food consumption, egg production, blood glucose, lipids and malondialdehyde (MDA)
levels of laying quails exposed to heat stress. Eight week-old 240 Japanese quails were assigned into five groups containing
48 birds in each. First (thermoneutral) and second (heat stress) groups were kept as controls and were fed on basal diets
and the treatment groups were fed on basal diets supplemented with 20 mg/kg Cr, 40 mg/kg Zn, 20 mg/kg Cr + 40 mg/kg Zn
for eight weeks. At 5th and 8th weeks, blood samples collected from the quails were analysed for serum glucose, triglycerides,
total cholesterol, high density lipoproteins (HDL) and plasma MDA. Heat stress resulted in significant reductions in live weight
and food consumption and a slight reduction in egg production, and supplementation of Cr, Zn and Cr + Zn had no significant
effects on live weight, food consumption and egg production. The slightly increased glucose level due to heat stress was decreased
by Cr supplementation. Heat stress decreased serum triglycerides and increased cholesterol, and these parameters
were reduced by Cr and Cr + Zn supplementation. Heat stress had no effect on HDL level but Cr increased the HDL. Supplementation
of Cr, Zn and their combination decreased the elevated MDA levels. In conclusion, heat stress adversely affected
live weight, food consumption and egg production, changed serum parameters and increased plasma MDA; supplementation
of Cr and Zn to the diets had no positive effects on decreased live weight, food consumption and egg production while Cr may
improve the changes in serum glucose, triglycerides and total cholesterol as well as plasma MDA in quails exposed to heat
stress.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 6 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 12 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.