Su Güvenliği
Öz
Yüzyılın son yarısından günümüze gelinceye kadar hızlı nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve endüstriyel gelişmeler; küresel, bölgesel ve yerel ölçekte önemli su sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuş, bu durum “su yönetimi ve güvenliği” konularının önemini arttırmıştır. Su, sürdürülebilir kalkınmada önemli yaşamsal kaynaklardan biridir ve nüfus artışı, sanayileşme, küresel ısınma gibi nedenlerle kaliteli suya olan gereksinim sürekli artmaktadır. Hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar sağlayacak şekilde sürdürülebilir özelliklere sahip değildir. Bunun sonucu olarak tüm dünyada su krizi kaçınılmaz olmuştur. Dünya nüfusunun çok hızlı artışı, sanayi ve teknolojinin aşırı gelişmesi, ayrıca çevre bilincinin yeterince yaygınlaşamaması gibi nedenler dünyada içilebilir su miktarının giderek azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, içilebilir su kaynaklarının sorumsuzca kirletilmesi, geri dönüşümü olanaksız sorunların yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle su kaynaklarını korumak ve su kaynaklarının kullanımını yönetmek gerekmektedir. Su kaynaklarının yönetiminde ekolojik restorasyon, su kalitesinin yükseltilmesi, su tüketiminin sanayi, tarım ve doğa ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1- Akdağ R. Kentsel su sunumunda bir yönetim aracı olarak su talep tahmini. Niğde Üniversitesi İİBF Derg 2015; 8:69-81.
- 2- Aksever F, Davraz A, Afşin M. Sandıklı (Afyonkarahisar) Havzası içme suyu kaynaklarının insan sağlığı açısından değerlendirilmesi. İkinci Tıbbi Jeoloji Çalıştayı. Aralık, 4-6, 2013; Antalya-Türkiye.
- 3- Aküzüm T, Çakmak B, Gökalp Z. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Derg 2010; 3:67-74.
- 4-Alam MGM, Snow ET, Tanaka A. Arsenic and heavy metal contamination of rice, pulses and vegetables grown in Santa village Bangladesh. Proceedings of the fifth international Conference on arsenic exposure and health effects, July, 14-18, 2002, San Diego-California.
- 5-Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu Özeti, 2015, http://www.greenfacts.org/tr/water-resources/water-resources-foldout-tr.pdf. Erişim Tarihi: 10.02.2016.
- 6- Irmak H. Sularla ilgili hastalıklar. http://www.sularlailiskilihastaliklar.pdf, Erişim Tarihi: 10.02.2016.
- 7-İnşaat Mühendisleri Odası Su Çalışma Grubu: Su Hakkı Raporu, 2009, http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/03f0de3afe0fba3_ek.pdf?dergi=144
- 8-Jawahar P, Ringler C. Water quality and food safety: a review and discussion of risks. Water Policy 2009; 11: 680-95.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Belgin Sarımehmetoğlu
*
Bu kişi benim
0000-0002-0007-235X
Yayımlanma Tarihi
8 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
30 Ocak 2018
Kabul Tarihi
11 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2
Cited By
RISK ANALYSIS AND EVALUATION OF THE CURRENT SITUATION IN TERMS OF WORK SAFETY IN THE DRINKING WATER TREATMENT PLANT
Black Sea Journal of Engineering and Science
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1158567Water security challenges of Ankara City in Turkey: Lessons from climate change impact and the COVID‐19 pandemic
World Water Policy
https://doi.org/10.1002/wwp2.12099Öğretmen Adaylarının “Su Kirliliği” Kavramına Yönelik Metaforik Algılarının Veri Çeşitlemesi Yoluyla Belirlenmesi
Kastamonu Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.24106/kefdergi.722554Drinking water safety and comparison of drinking water characteristics with multi-criteria decision making (mcdm) methods
BIO Web of Conferences
https://doi.org/10.1051/bioconf/20248501025Atıksuların Yeniden Kullanımına Genel Bir Bakış
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.1207875
