The objective of this study is to model the per capita consumption of red meat in Turkey employing various time series methods, evaluate the forecasting capability of the developed models, and address the variables that may affect the per capital consumption of red meat using the cointegration method on a term basis (short/long). The material of the study consists of the per capita consumption of red meat, total annual population, feed prices, gross domestic product and share of agriculture in gross domestic product in Turkey between 1993 and 2017. ARIMA (0,1,0) and Brown's exponential smoothing method were employed to model the time series data for per capita consumption of red meat, and Johansen method was used to address the cointegration relationship between per capita consumption of red meat and the other variables. The results of the modelling work suggest that per capita consumption of red meat has an increasing trend. Additionally, a statistically significant short-term relationship was found between per capita consumption of red meat and the other variables. Given the relationship between consumption of red meat and level of economic development, the projections concerning red meat consumption are important from the viewpoint of the policies that will be formulated.
Bu araştırmanın amacı Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin çeşitli zaman serisi yöntemleri ile modellenmesi, oluşturulan modellerin öngörü yeteneğinin değerlendirilmesi ve kişi başına düşen kırmızı et tüketim miktarına etki edebilecek değişkenlerin dönemsel bazda (kısa-uzun) kointegrasyon yöntemi ile incelenmesidir. Çalışmanın materyalini 1993-2017 yılları arasında Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et tüketimi, yıllık toplam nüfus, besi yemi fiyatları, gayri safi yurtiçi hasıladan tarım ve hayvancılık sektörünün payı ve toplam gayrisafi yurt içi hasıla bilgileri oluşturmaktadır. Kişi başına düşen kırmızı et tüketimi serisinin modellenmesi için ARIMA (0,1,0) ve Brown üstel düzgünleştirme yöntemleri kullanılmış olup, kişi başına düşen kırmızı et tüketimi ile elde edilen diğer değişkenler arasındaki koentegre ilişki Johansen yöntemi ile incelenmiştir. Modelleme sonuçlarına göre kişi başına düşen kırmızı et tüketiminde artan bir trend öngörülmektedir. Ayrıca kişi başına kırmız et tüketimi ile elde edilen tüm değişkenler arasında istatistiksel açıdan anlamlı kısa dönemli bir ilişki bulunmuştur. Kırmızı et tüketiminin ekonomik gelişmişlik ile olan ilişkisi düşünüldüğünde yapılan projeksiyonların, oluşturulacak politikalar açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.