Bu araştırma 58 haftalık yaşta toplam 656 adet Hysex-Brown yumurtacı tavuk kullanılarak yürütüldü. Araştırma-da 2 x 4 multifaktöriyel deneme düzeni oluşturuldu. Farklı zaman ve sıklıkta yetiştirilen tavuklarda yumurta verimi, gün-lük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı, canlı ağırlık ve spesifik gravite verileri incelendi. Kafeslere 412.5 ve 495 cm2/tavuk olacak şekilde yerleştirilen ve 8 grup oluşturulan tavuklara yemler saat 06:00, 09:30, 06:00-06:30; 09:30-13:30’da verildi. Deneme 60 gün sürdürüldü. Deneme sonunda gruplar arasında yumurta verimi, günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları bakımından istatistiksel farklılığın olduğu (P<0.05), yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı, canlı ağırlık ve spesifik gravite bakımından ise herhangi bir farklılığın olmadığı tespit edildi (P>0.05). Yerleşim sıklığı 495 cm2/tavuk olan ve saat 09:30’da tek seferde yemlenen gruplarda yumurta veriminin en yüksek, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranının ise en düşük olduğu tespit edildi. Yerleşim sıklığı 412.5 cm2/tavuk olan ve saat 09:30-13:30’da yemlenen gruplarda yumurta veriminin en düşük, yemden yararlan-ma oranının ise en yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca tavukları 06:00 ve 06:30’da olmak üzere iki öğünde yemlemenin yem tüketimini artırdığı, sabah saat 09:30’da tek seferde yemlemenin ise yem tüketimini azalttığı tespit edildi.
This study was carried out with 656 Hysex-Brown layer hen with 58 weeks old. 2 x 4 Multifactorial test setup was used. Egg production, daily feed consumption, feed conversion ratio, egg weight, damaged egg ratio, body weight and specific gravity datas were examined in laying hens fed at different times and raised at different stocking density. Hens placed in cages as 412.5 and 495 cm2/hen and formed 8 groups and feeds were given at 06:00, 9:30, 06:00-06:30 and 09:30-13:30h. The trial was continued for 60 days. At the end of the experiment, it was determined that there was a statistically significant difference between the groups in terms of egg production, daily feed consump-tion and feed conversion ratio (P<0.05), and there was no difference in egg weight, damaged egg ratio, body weight and specific gravity (P>0.05). It was determined that egg production was the highest and feed consumption and feed conversion ratio was the lowest in groups with a frequency of 495 cm2/chicken and fed at one time at 09:30h. Egg production was the lowest and feed conversion ratio was highest in groups with a frequency of 412.5 cm2/hen and fed at 09:30-13:30h. It was also determined that feeding two times at 06:00h and 06:30h increased the feed consumption, but feeding one time at 09:30h decreased the feed consumption.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.