BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Molting Methods and Supplementation of Grape Pomace to the Diet of Molted Hens on Postmolt Performance, Egg Quality and Peroxidation of Egg Lipids

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 157 - 168, 01.09.2012

Öz

-

Kaynakça

  • Bancroft JD, Cook HC. Manual of Histological Techniques. Second Edition. Edinburgh, London, Melbourne and New York: Churchill Livingstone, 1984; pp.102-22.
  • Brockhausen I. Sulphotransferases acting on mucin-type oligosaccharides. Biochem Soc T ; 31: 318–5. Crole MR, Soley JT. Morphology of the tongue of the emu (Dromaius novaehollandiae). II. Histological features. Onderstepoort J Vet ; 76: 347–61. Crole MR, Soley JT. Distribution and structure of glandular tissue in the oropharynx and proximal esophagus of the emu (Dromaius novaehollandiae). Acta Zool-Stockholm 2011; : 206–15.
  • Çevik-Demirkan A, Hazıroğlu RM, Kürtül I. Gross morphological and histological features of larynx, trachea and syrinx in Japanese quail. Anat Histol Embryol 2007; 36: 215–19.
  • Erdogan S, Alan A. Gross anatomical and scanning electron microscopic studies of the oropharyngeal cavity in the European magpie (Pica pica) and the common raven (Corvus corax). Microsc Res Techniq 2012; 75: 379–87.
  • Erdoğan S, Pèrez W, Alan A. Anatomical and scanning electron microscopic investigations of the tongue and laryngeal entrance in the long-legged buzzard (Buteo rufinus, Cretzschmar, 1829). Microsc Res Techniq DOI: 10.1002/jemt.22057.
  • Hodges RD. The Histology of the Fowl. Second Edition. London, New York, San Francisco: Academic Press, 1974; pp. 37-45.
  • Igwebuike UM, Eze UU. Anatomy of the oropharynx and tongue of the African pied crow (Corvus albus). Vet Arch 2010; 80: 523–
  • Iwasaki S. Evolution of the structure and function of the vertebrate tongue. J Anat 2002; :1-13.
  • Jackowiak H, Ludwig M. Light and scanning electron microscopic study of the structure of the Ostrich (Strutio camelus) tongue. Zool Sci ; 25: 188-94. King AS, McLelland J. Birds: Their Structure and Function. Second Edition. London: Bailliere Tindall, 1984. pp. 85-90.
  • Liman N, Bayram G, Koçak M. Histological and histochemical studies on the lingual, preglottal and laryngeal salivary glands of the Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) at the posthatching period. Anat Histol Embryol ; 30: 367–73. McLelland J. Systema digestorium. In: Baumel JJ, King AS, Breazile JE, Evans HE, Vanden Berge J, eds. Nomina Anatomica Avium. Pub- lications of the Nuttall Ornithological Club, ; pp.301–28. Nickel R, Schummer A, Seiferle E. Anatomy of the Domestic Birds. Verlag Paul Parey, Berlin- Hamburg, 1977; pp. 45–46.
  • Pasand AP, Tadjalli M, Mansouri H. Macroscopic study of larynx in the male ost- rich. Global Vet 2010; 5: 109–15. Robertson AM, Wright glycosulfatases and sulfomucin degradation.
  • Cancer J Gastroenterol 1997; 11: 361–66.
  • Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık ME. Histomorphological structure of the palate and histochemical profiles of the salivary palatine glands in the Chukar partridge (Alectoris chukar, Gray 1830). Acta Zool-Stockholm doi: 1111/j.1463-395.2012.00566.x.
  • Santos TC, Fukuda KY, Guimarães JP, Oliveira MF, Miglino MA, Watanabe Ii-S. Light and scanning electron microcopy study of the tongue in Rhea americana. Zool Sci 2011; 28: –46.
  • Tadjalli M, Mansouri SH, Poostpasand A. Gross anatomy of the oropharyngeal cavity in the ostrich (Struthio camelus). Iran J Vet Res ; 9: 25–30. Tivane C. A morphological study of the oropharynx and oesophagus of the ostrich (Struthio camelus). MSc dissertation. University of Pretoria, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Anatomy and Physiology, Pretoria- South Africa, 2008.

Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 157 - 168, 01.09.2012

Öz

Sunulan çalışma, kekliklerde faringeal ve laringeal bölgenin makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile bu bölümlerdeki bezlerin histokimyasal özelliklerini detaylı bir şekilde tanımlamak için planlanmıştır. Çalışmada 5 dişi ve 5 erkek olmak üzere toplam 10 adet erişkin ve sağlıklı kınalı keklik kullanıldı. Eter anastezisi altında dil ile beraber farinks ve larinks total olarak diseke edildi ve dokular rutin histolojik işlemleri takiben parafinde bloklandı. Kınalı keklikte anatomik olarak glottis yarığının hemen gerisinde iri koni şeklinde mekanik faringeal papillalar bulunduğu, bunların tek sıra halinde yayvan “V” harfi şeklinde dizilim gösterdiği belirlendi. Histolojik olarak, farinksin çok katlı yassı keratinize epitelle, larinksin orofaringeal kaviteye bakan giriş bölümünün çok katlı yassı keratinize, devamının ise yalancı çok katlı prizmatik epitelle örtülü olduğu belirlendi. Hem faringeal hemde laringeal bölgede yerleşmiş bezlerin yoğun bir şekilde nötral musinleri içerdiği ortaya konuldu. Özellikle AF ve HID pozitif bez epitel hücrelerinin farinkste daha baskın olması sülfatlı musinlerin, bezlerin daha çok boyun bölgelerinde AB pozitif reaksiyon olması ise karboksilli musinlerin varlığını gösterdi. Buna karşın, laringeal bölgede AB pozitif reaksiyonun daha yoğun olması bu bölümde karboksilli musinlerin daha baskın olduğunu ortaya koydu. Sonuç olarak, farinks ve larinksin genel yapısının nisbeten diğer kanatlı türleri ile benzer olduğu, hem faringeal hem de laringeal bölgede yerleşen bezlerin salgı üniteleri ve akıtıcı kanallarının nötral, asidik, N-asetilsialomusinler ile glikojeni içerdiği belirlendi

Kaynakça

  • Bancroft JD, Cook HC. Manual of Histological Techniques. Second Edition. Edinburgh, London, Melbourne and New York: Churchill Livingstone, 1984; pp.102-22.
  • Brockhausen I. Sulphotransferases acting on mucin-type oligosaccharides. Biochem Soc T ; 31: 318–5. Crole MR, Soley JT. Morphology of the tongue of the emu (Dromaius novaehollandiae). II. Histological features. Onderstepoort J Vet ; 76: 347–61. Crole MR, Soley JT. Distribution and structure of glandular tissue in the oropharynx and proximal esophagus of the emu (Dromaius novaehollandiae). Acta Zool-Stockholm 2011; : 206–15.
  • Çevik-Demirkan A, Hazıroğlu RM, Kürtül I. Gross morphological and histological features of larynx, trachea and syrinx in Japanese quail. Anat Histol Embryol 2007; 36: 215–19.
  • Erdogan S, Alan A. Gross anatomical and scanning electron microscopic studies of the oropharyngeal cavity in the European magpie (Pica pica) and the common raven (Corvus corax). Microsc Res Techniq 2012; 75: 379–87.
  • Erdoğan S, Pèrez W, Alan A. Anatomical and scanning electron microscopic investigations of the tongue and laryngeal entrance in the long-legged buzzard (Buteo rufinus, Cretzschmar, 1829). Microsc Res Techniq DOI: 10.1002/jemt.22057.
  • Hodges RD. The Histology of the Fowl. Second Edition. London, New York, San Francisco: Academic Press, 1974; pp. 37-45.
  • Igwebuike UM, Eze UU. Anatomy of the oropharynx and tongue of the African pied crow (Corvus albus). Vet Arch 2010; 80: 523–
  • Iwasaki S. Evolution of the structure and function of the vertebrate tongue. J Anat 2002; :1-13.
  • Jackowiak H, Ludwig M. Light and scanning electron microscopic study of the structure of the Ostrich (Strutio camelus) tongue. Zool Sci ; 25: 188-94. King AS, McLelland J. Birds: Their Structure and Function. Second Edition. London: Bailliere Tindall, 1984. pp. 85-90.
  • Liman N, Bayram G, Koçak M. Histological and histochemical studies on the lingual, preglottal and laryngeal salivary glands of the Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) at the posthatching period. Anat Histol Embryol ; 30: 367–73. McLelland J. Systema digestorium. In: Baumel JJ, King AS, Breazile JE, Evans HE, Vanden Berge J, eds. Nomina Anatomica Avium. Pub- lications of the Nuttall Ornithological Club, ; pp.301–28. Nickel R, Schummer A, Seiferle E. Anatomy of the Domestic Birds. Verlag Paul Parey, Berlin- Hamburg, 1977; pp. 45–46.
  • Pasand AP, Tadjalli M, Mansouri H. Macroscopic study of larynx in the male ost- rich. Global Vet 2010; 5: 109–15. Robertson AM, Wright glycosulfatases and sulfomucin degradation.
  • Cancer J Gastroenterol 1997; 11: 361–66.
  • Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık ME. Histomorphological structure of the palate and histochemical profiles of the salivary palatine glands in the Chukar partridge (Alectoris chukar, Gray 1830). Acta Zool-Stockholm doi: 1111/j.1463-395.2012.00566.x.
  • Santos TC, Fukuda KY, Guimarães JP, Oliveira MF, Miglino MA, Watanabe Ii-S. Light and scanning electron microcopy study of the tongue in Rhea americana. Zool Sci 2011; 28: –46.
  • Tadjalli M, Mansouri SH, Poostpasand A. Gross anatomy of the oropharyngeal cavity in the ostrich (Struthio camelus). Iran J Vet Res ; 9: 25–30. Tivane C. A morphological study of the oropharynx and oesophagus of the ostrich (Struthio camelus). MSc dissertation. University of Pretoria, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Anatomy and Physiology, Pretoria- South Africa, 2008.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

K. Kara Bu kişi benim

B. Kocaoğlu Güçlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 24 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kara, K., & Güçlü, B. K. (2012). Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(3), 157-168.
AMA Kara K, Güçlü BK. Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Eylül 2012;9(3):157-168.
Chicago Kara, K., ve B. Kocaoğlu Güçlü. “Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin Ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, sy. 3 (Eylül 2012): 157-68.
EndNote Kara K, Güçlü BK (01 Eylül 2012) Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9 3 157–168.
IEEE K. Kara ve B. K. Güçlü, “Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 9, sy. 3, ss. 157–168, 2012.
ISNAD Kara, K. - Güçlü, B. Kocaoğlu. “Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin Ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/3 (Eylül 2012), 157-168.
JAMA Kara K, Güçlü BK. Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2012;9:157–168.
MLA Kara, K. ve B. Kocaoğlu Güçlü. “Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin Ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2012, ss. 157-68.
Vancouver Kara K, Güçlü BK. Farklı Tüy Dökümü Yöntemlerinin ve Tüy Dökümü Sonrası Karma Yeme Üzüm Posası Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Lipid Peroksidasyonuna Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2012;9(3):157-68.