Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE SEED AND THE SOİL

Yıl 2024, , 152 - 160, 29.03.2024
https://doi.org/10.48070/erciyesakademi.1283989

Öz

Existence is a universal subject with a mythical aspect that almost all cultures interpret in their own way. Creation stories, on the other hand, basically deal with the way of existence and carry the reflections of each society's own specific beliefs. Symbols of creation give a lot of information about cultures. For this reason, the researchers ensured that the differences and similarities were revealed after investigating every aspect of the subject. The subject of our study, Carol Delaney, who was awarded the best doctoral dissertation in the field of social sciences, is an American academic. Delaney, who is also a well-known anthropologist and writer, examined the rights of women and men over their own bodies, the cultural codes in the background of daily life, their roles in creation stories, and the privileges and deprivations that their existence gave them in his work called Seed and Soil. According to him, the male-female dialectic contains an unbalanced power distribution between reproduction and giving life. The author, who claims that biological reproduction has spiritual dimensions as well as natural dimensions, states that the reasons underlying this duality come from folk beliefs about creation. Because it is these beliefs that determine gender and power roles in any culture. The author expresses the aim of this study as the discussion of gender, body and power outside the traditional line that has been going on from the past to the present. Delaney stayed in an Anatolian village for two years for this work, which is a rebellion in which existing acceptances are rejected. While conveying his experiences and knowledge by making observations from his own life, he made connections between the issues by taking into account the debates in Turkey, which is the ethnographic focus, and in contemporary Western societies in a broader context. In this review article, the findings of the author during the course of his work, the method he used and the results he reached will be examined.

Kaynakça

  • Altuntaş, H., & Şahin, M. (2010). Kur'an-ı Kerim Meali (6. b.). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı.
  • Delaney, C. (2022). Tohum ve Toprak (8. b.). (S. Somuncuoğlu, & A. Bora, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.

TOHUM VE TOPRAK: TÜRK KÖY TOPLUMUNDA CİNSİYET VE KOZMOLOJİ

Yıl 2024, , 152 - 160, 29.03.2024
https://doi.org/10.48070/erciyesakademi.1283989

Öz

Varoluş, neredeyse bütün kültürlerin kendince yorumladığı mitsel yönü olan evrensel bir konudur. Yaratılış hikâyeleri ise temelde varoluşun nasıllığını ele alır ve her toplumun kendi özgül inancının yansımalarını taşır. Yaratılışa dair simgeler kültürler hakkında birçok bilgi vermektedir. Bu nedenle araştırmacılar konunun her yönünü araştırdıktan sonra farklılıkların ve benzerliklerin ortaya çıkarılmasını sağlamışlardır. Çalışmamızın konusu olan, sosyal bilimler alanının en iyi doktora tezine layık görülen Galler ödülünün sahibi Carol Delaney, Amerikalı bir akademisyendir. Aynı zamanda tanınmış bir antropolog ve yazar olan Delaney, Tohum ve Toprak adlı eserinde kadının ve erkeğin kendi bedenleri üzerindeki söz haklarını, gündelik hayatın arka planındaki kültürel kodları, yaratılış hikâyelerindeki rollerini ve varoluşlarının onlara tanıdığı imtiyazları ve yoksunlukları incelemiştir. Ona göre kadın erkek diyalektiği yeniden üretim ve hayat verme arasında dengesiz bir güç dağılımı barındırmaktadır. Biyolojik olarak yeniden üretimin doğal boyutlarının yanı sıra ruhsal boyutlarının olduğunu öne süren yazar, bu ikiliğin temelinde yatan sebeplerin yaratılışa ilişkin halk inançlarından geldiğini ifade etmektedir. Zira herhangi bir kültürde cinsiyet ve iktidar rollerini belirleyen de bu inançlardır. Yazar bu çalışmasının amacını cinsiyet, beden ve iktidar tartışmalarının geçmişten bugüne süregelen geleneksel çizginin dışında ele alınması olarak ifade etmektedir. Var olan kabullerin reddedildiği bir başkaldırı niteliği taşıyan bu eser için Delaney iki yıl boyunca Anadolu’nun bir köyünde kalmıştır. Bizzat hayatın içinden gözlemler yaparak deneyimlerini ve bilgilerini aktarırken, etnografik odak noktası olan özelde Türkiye, daha geniş bağlamda ise çağdaş Batı toplumlarındaki tartışmaları da dikkate alarak konular arasında bağlantı kurmuştur. Bu değerlendirme yazısında yazarın çalışmasının seyri boyunca elde ettiği bulgular, kullandığı yöntem ve ulaştığı sonuçlar irdelenecektir.

Kaynakça

  • Altuntaş, H., & Şahin, M. (2010). Kur'an-ı Kerim Meali (6. b.). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı.
  • Delaney, C. (2022). Tohum ve Toprak (8. b.). (S. Somuncuoğlu, & A. Bora, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çağdaş Dünya Tarihi (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Duygu Karakaş Aydın 0000-0002-5652-3260

Erken Görünüm Tarihi 26 Mart 2024
Yayımlanma Tarihi 29 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 17 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Karakaş Aydın, D. (2024). TOHUM VE TOPRAK: TÜRK KÖY TOPLUMUNDA CİNSİYET VE KOZMOLOJİ. Erciyes Akademi, 38(1), 152-160. https://doi.org/10.48070/erciyesakademi.1283989

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | erciyesakademi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.