Bu çalışma kapsamında Kayseri ilinin Develi, Yeşilhisar ve Tomarza ilçelerinden temin edilen ve tohumluk olarak kullanılmak üzere satılan 31 adet kabak tohumlarında; standart çimlendirme testi, metil jasmonat (MeJA) uygulamalarının çimlenme oranı ve süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Üç farklı sıcaklıkta (12, 15 ve 25°C) iki farklı MeJA konsantrasyonu (0.5 ve 1.0 µM) ve üç farklı ozmotik koşullandırma süresi (6, 12 ve 18 saat) kullanılmıştır. Hiçbir uygulamaya tabii tutulmayan 31 grup tohumun standart koşullarda çimlenme oranları %12 ile 90 arasında olduğu (ortalama %44) olduğu görülmüştür. Seçilen bazı tohumlarda ise üç farklı sıcaklık (12, 15 ve 25°C) koşullarında iki farklı MeJA konsantrasyonu (0.5 ve 1.0 µM) ve üç farklı ozmotik koşullandırma süresi (6, 12 ve 18 saat) kullanılmıştır. Kabak tohumlarında 12°C’de en yüksek çimlenme oranını %73 ile 6 saat 1.0 µM MeJA uygulaması verirken en düşük çimlenme oranını %62 ile kontrol tohumları vermiştir. 15°C’de ise en yüksek çimlenme oranını %91 ile 12 saat 1.0 µM MeJA uygulaması verirken en düşük çimlenme oranı %82 ile kontrol grubu tohumları vermiştir. Sonuç olarak bölgede tohumluk olarak kullanılan çerezlik kabaklarda çok düşük çimlenme oranına sahip tohumların kullanıldığı ve farklı koşullarda MeJA ve su ile yapılan ön uygulamaların bölgede sınırlayıcı olan düşük sıcaklıklarda çimlenme kapasitelerini olumlu yönde etkileyebileceği kanaatine varılmıştır.
This study was carried out to investigate germination of 31 pumpkin seed samples collected from districts of Kayseri province under standart germination conditions, and germination rate and time of seeds treated with methyl jasmonat (MeJA). Two different concentrations of MeJA (0.5 and 1.0 µM), three temperatures (12, 15 and 25°C) X 3 times for osmotic contioning (6, 12 and 18 hour) were used to estimate effects of MeJA. MeJA applications produced promising results compared to control applications. The highest germination rates (%73) were obtained from application of 6 h 1 µM MeJA at 12°C while the lowest application rate (62%) were obatined from the control. At 15°C, the highest germination rate (91%) were obtained from 12 h 1.0 µM MeJA while the lowest germination rate (82%) were obtained from the control. Thirty-one seed samples were compared for germination rate and time under standart conditions and germination rates ranging from %12 to 90 were detected with an average of 44%. In conclusion, seed samples colected from the Kayseri region had low levels of germination rates, MeJA and humidification applications may produce promissing results in pumpkin seeds as primary propagation tool in the region that has low soil and air temperatures during seeding.
Diğer ID | JA79CB78PF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.