Gıdaların kalitesini düşüren ve raf ömrünü kısaltan en önemli sebepler lipit oksidasyonu ve mikrobiyel kontaminasyonlardır. Mikroorganizma gelişimi gıdalarda bozulmalara ve tüketicilerde gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olmaktadır. Lipit oksidasyonu ise et ürünlerinde lezzet, tekstür ve renkte bozulmalara yol açmaktadır. Et endüstrisinde sentetik katkı m addeleri antimikrobiyel ve antioksidan olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tüketicilerin kimyasal katkılara olan şüpheci yaklaşımları nedeniyle kullanımları azalmaktadır. Son yıllarda özellikle bitki kaynaklı doğal katkı maddeleri ile ilgili araştı rmaların sayısında artış gözlenmektedir. Doğal katkıların antioksidan ve antimikrobiyel olarak kullanımı et ürünlerinin raf ömrünün uzatılması ve gıda kaynaklı zehirlenmelerin önlenmesi açısından yararlı olacaktır.
Lipid oxidation and bacterial contamination are the main factors that cause food quality loss and shelf - life reduction. The growth of microorganisms in meat products may cause spoilage or foodborne diseases. Lipid oxidation contributes to the deterioration in flavour, texture and color of displayed meat products. Synthetic additives have been widely used in the meat industry to inhibit both, the process of lipid oxidation and microbial growth but the trend is to decrease their use because of the growing con cern among consumers about such chemical additives. Consequently, search for natural additives, especially of plant origin, has notably increased in recent years. Application of natural additives with both antioxidants and antibacterial activities in meat products may be useful to prolong their storage shelf life and potential for preventing food diseases.
Diğer ID | JA79RD88DF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 30 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.