Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi

Yıl 2013, Cilt: 29 Sayı: 3, 220 - 226, 01.06.2013

Öz

Kayseri ili 11.119 (%34) tonluk çerezlik kabak tohumu üretimiyle ülkemizde birinci sıradadır ve il ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kayseri ilinde çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumunun incelenmesi için çeşitli konularda anket çalışması yapmaktır. Buna yönelik olarak Kayseri ili Develi ilçesinden 45, Yeşilhisar ve Tomarza ilçelerinden 23 ve Talas ilçesinden 9 olmak üzere 100 çerezlik kabak yetiştiren üretici ile görüşülmüştür. Üreticilerin %36’sının 36-55 yaş aralığında olduğu, %51’nin ilkokul mezunu olduğu ve %43’ünün 100 dekardan daha az araziye sahip olduğu tespit edilmiştir. Çerezlik kabak yetiştiren üreticilerin sadece %27’sinin ise sulu tarım yaptığı tespit edilmiştir. Üreticilerin %81’i ürün deseninde değişiklik istemiş, mazot ve gübre fiyatının yüksek olmasından şikayetçi olmuştur. Kaliteli ve verimli tohumluk bulunmaması en büyük sorunlardan bir tanesidir. Devlet teşviklerinde arazi yerine ürünün temel alınması istenmektedir. Üreticilerin çoğunluğunun (%61) toprak analizi yaptırmadığı ve %48’lik kesimin 1-25 kg/da verim aldıkları, %33’ünün 41 kg/da’dan fazla, %19’unun ise 26-40 kg/da verim aldığı anlaşılmıştır ki bu son derece düşüktür. Tarım sigortası yaptıran çiftçi oranı sadece %4’tür ve %99’u iyi tarım uygulamaları hakkında bilgisi bulunmadığını ifade etmiştir. Bu çalışma, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiler ve bu konuda çalışan üniversiteler, enstitüler gibi kuruluşlar bakımından dersler çıkarılması gerektiğini, özel sektör kuruluşları açısından da fırsatlar olduğunu göstermiştir.

Kaynakça

  • FAO. www.fao.org, 2011.
  • Whittaker, T.W., Bemis, W.P., Orijin and evolution of the cultivated Cucurbita. Bull Torrey Bot Club, 102:362-368, 1975.
  • Aydın , A.,Sempozyum Dizisi No: 41 ,181-189 s, Kasım, 2004
  • Robinson, R.W., Decker-Walters D.S., Cucurbits. In: Crop Production Department of Horticultural Science. Cornell Univ. and D.S. Decker-Walters, The Cucurbit Network U.S.A., 1997.
  • Günay, A., Sebze yetiştiriliciği. ISBN 975-00725-2-9:187, 2005.
  • TÜİK, http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, 2011.
  • Toprak karıştıran, G., Çekirdek Kabaklarında Seleksiyon Islahı: 1. Döl Kademesinin Elde Edilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 34 s., Ankara, 1997.
  • Düzeltir, B., Çekirdek Kabağı (Cucurbita pepo L.) Hatlarında Morfolojik Özelliklere Göre Tanımlama ve Seleksiyon Çalışmaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 76 s., Ankara, 2004.
  • Falay, O., H. Yetişir, Hatay ve Adana İllerinde Kavun Üretiminin Sosyo-Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Alatarım 10: 34-41, 2011.

Surveying socio-economics, cultivation, marketing of pumpkin seed production in Kayseri

Yıl 2013, Cilt: 29 Sayı: 3, 220 - 226, 01.06.2013

Öz

The province of Kayseri is in the first place by producing 11.119 (34%) tons of pumpkin seed (Cucurbita pepo L.) and contributes significantly to the economy of this province. The objective of this study was to make a survey in the province of Kayseri to detect figures and facts in pumpkin seed production. For this aim, 45 farmers in Develi, 23 in Yesilhisar, 23 Tomarza, 9 in Talas towns were surveyed. 36% of farmers had a range of age of 36-55, 51% had elementary school diploma, 43% had a land size larger than 100 da. 76% of pumpkin seed producing farmers used no irrigation, %94 did not clasify their products. 81% of the farmers wished to have alternative crop plant, most farmers complained high oil and fertilizer prices. Lack of available high quality and yielding cultivars was one of the most important problems. The farmers also wished to have production-based subsidy rather tan land-based subsidy. Majority (61%) of farmers did not have soil analyzed and 48% had a yield of 1-25 kg/da, 33% of the farmers had 41 kg/da or more. Ratio of the farmers having insurance for their crop was only 4% and 99% had no information on good agrictultural practices. This study provided critical information for the ministry of Food, Agriculture and Livestok, farmers and related private and public institutions, and potential for private companies.

Kaynakça

  • FAO. www.fao.org, 2011.
  • Whittaker, T.W., Bemis, W.P., Orijin and evolution of the cultivated Cucurbita. Bull Torrey Bot Club, 102:362-368, 1975.
  • Aydın , A.,Sempozyum Dizisi No: 41 ,181-189 s, Kasım, 2004
  • Robinson, R.W., Decker-Walters D.S., Cucurbits. In: Crop Production Department of Horticultural Science. Cornell Univ. and D.S. Decker-Walters, The Cucurbit Network U.S.A., 1997.
  • Günay, A., Sebze yetiştiriliciği. ISBN 975-00725-2-9:187, 2005.
  • TÜİK, http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, 2011.
  • Toprak karıştıran, G., Çekirdek Kabaklarında Seleksiyon Islahı: 1. Döl Kademesinin Elde Edilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 34 s., Ankara, 1997.
  • Düzeltir, B., Çekirdek Kabağı (Cucurbita pepo L.) Hatlarında Morfolojik Özelliklere Göre Tanımlama ve Seleksiyon Çalışmaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 76 s., Ankara, 2004.
  • Falay, O., H. Yetişir, Hatay ve Adana İllerinde Kavun Üretiminin Sosyo-Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Alatarım 10: 34-41, 2011.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Diğer ID JA79RS33FT
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yunus Emre Menemencioğlu Bu kişi benim

Uğur Emre Bu kişi benim

Alper Candemir Bu kişi benim

Osman Gülşen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Menemencioğlu, Y. E., Emre, U., Candemir, A., Gülşen, O. (2013). Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 29(3), 220-226.
AMA Menemencioğlu YE, Emre U, Candemir A, Gülşen O. Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2013;29(3):220-226.
Chicago Menemencioğlu, Yunus Emre, Uğur Emre, Alper Candemir, ve Osman Gülşen. “Kayseri’de çerezlik Kabak üretiminin Sosyo-Ekonomik, yetiştiricilik Ve Pazarlama Durumu açısından Incelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29, sy. 3 (Haziran 2013): 220-26.
EndNote Menemencioğlu YE, Emre U, Candemir A, Gülşen O (01 Haziran 2013) Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29 3 220–226.
IEEE Y. E. Menemencioğlu, U. Emre, A. Candemir, ve O. Gülşen, “Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 29, sy. 3, ss. 220–226, 2013.
ISNAD Menemencioğlu, Yunus Emre vd. “Kayseri’de çerezlik Kabak üretiminin Sosyo-Ekonomik, yetiştiricilik Ve Pazarlama Durumu açısından Incelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29/3 (Haziran 2013), 220-226.
JAMA Menemencioğlu YE, Emre U, Candemir A, Gülşen O. Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2013;29:220–226.
MLA Menemencioğlu, Yunus Emre vd. “Kayseri’de çerezlik Kabak üretiminin Sosyo-Ekonomik, yetiştiricilik Ve Pazarlama Durumu açısından Incelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 29, sy. 3, 2013, ss. 220-6.
Vancouver Menemencioğlu YE, Emre U, Candemir A, Gülşen O. Kayseri’de çerezlik kabak üretiminin sosyo-ekonomik, yetiştiricilik ve pazarlama durumu açısından incelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2013;29(3):220-6.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.