Nüfus ve su ihtiyacının doğru tahmin edilmesi su kaynaklarının planlanması ve yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Antalya merkez için nüfus artışını en iyi temsil eden yöntem, farklı nüfus tahmin yöntemleri (aritmetik yöntem, geometrik yöntem, İller Bankası yöntemi ve regresyon anal izi yöntemi) kullanılarak araştırılmış ve hataları karekök ortalama karesel hata ile hesaplanmıştır. Nüfus dikkate alınarak hesaplanan su ihtiyacı, tüketim verileri dikkate alınarak hesaplanan su ihtiyacı ile karşılaştırılmış ve mevcut su kaynaklarının değ erlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda nüfus tahmini için en az hata veren yöntemin üstel regresyon analiz yöntemi olduğu hesaplanmıştır. Su alınması kararlaştırılan Karacaören II Barajı’nın 2041 yılında yetersiz kalacağı ve bu nedenle su sıkıntısı yaşanmaması için bu tarihten önce Manavgat Çayı gibi yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyulacağı tahmin edilmiştir.
Accurate prediction of population and water demand is great of importance in terms of planning and management of water resources. In this study, the method best represents the increase in population was investigated with using different population forecasting methods (arithmetic method, geometric method, the method of İller Bankası and regression analysis method) for the downtown of Antalya and errors were calculated by root mean square error. Water requirement calculated consid ering population was compared with water requirement calculated considering water consumption data and assessment of existing water resources were made. As a result of this study, it was calculated that the method gives minimum error for population predict ion was exponential regression analysis method. It was predicted that Karacaören II Dam which was decided to receive water will be remained inadequate in the year 2041 and therefore, new water resources such as Manavgat Stream will be needed before this da te to avoid water shortage
Diğer ID | JA79SP84TH |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.