Günümüzde geniş bir kullanım a lanına sahip olan antibiyotikler, insan ve hayvan tıbbında tedavi edici amaçlar için sıklıkla kullanılırlar. Antibiyotiklerin bir kısmı metobolizma tarafından kullanılırken, kullanı lmayan kıs ımlar idrar ve dışkı yoluyla kanali zasy o na ve oradan da arıtma tesisine ulaşır. Arıtma tesisine ulaşan antibiyotikler klasik arıtma yön te mleriyle giderilemediğinden alıcı or tamlarda çevresel sorunlara neden olmaktadır. Y üzeysel sularda antibiyotiklerin yüksek konsantrasyon ları sucul organizmalar üzerine toks i k etki yapar lar. Antibiyotiklerin düşük konsantrasyonlar ı antibiyotik direncine sebep olmaktadır. A ntibiyotikler alıcı ortama verilmeden önce fiziksel, kimyasal ve biyolojik yönt em ler ile arıtılmalıdır . Bu nedenle antibiyotiklerin tespit edilmesi ve arıtılması önemlidir. Bu derlemede, antibiyotiklerin tespit edilmesi nde kullanılan analitik yöntemler ile antibiyot i klerin arıtımasında kullanılan metotlar açıklanmış ve tartışılmıştır.
Today, antibiotics which have wide usage area are frequently used for the therapeutic purposes in human and animal medicine. While some of the parts of the antibiotics are used by metabolism, the unused paits reach to the sewage via urine and excreta and then reach to the treatment plant. The antibiotics which reach to the treatmen tplant cause environmental problems in the receiving environments because the could not be eliminated by conventional treatment methods. The high conce ntrations of the antibiotics in the surface waters cause toxicity on aquate organisms. Low concentrations of antibiotics cause antibiotic resistance. T he antibiotics should be treated by physical, chemical and biological methods before discharged to the re ceiving environments. Therefore, detection and treatment of the antibiotics are important. In this review, the analytical methods used fort he detection of antibiotics and the methods used fort he treatment of antibiotics were explained and discussed.
Diğer ID | JA79TF39ET |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.