ÖZETHesaplama ( C omputing), bilgisayar gerektiren, bilgisayarlardan faydalanma amacı güden veya farklı ihtiyaçlara yönelik bilgisayar tasarımı nı amaçlayan her türlü faaliyeti işaret eder . Bu tanımın da belirttiği üzere hesaplama ile bilgisayarlar arasında çok sıkı bir ilişki vardır ve bu nedenledir ki bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak geçmişten günümüze hesaplamanın farklı formları ortaya çıkmıştır. Doğal olarak bu süreç, içerisinde hesaplama kelimesi geçen birçok terimi de literatüre kazandırmıştır. Bu çalışmanın amacı ise söz konusu hesaplama terimlerinin sebep olduğu/olabilec eği kafa karışıklıklarına son verebilmek, hesaplamanın geçirdiği paradigma kaymalarını d önem dönem ele almak ve detaylı olarak incelemek şeklinde özetlenebilir.
Seri Hesaplama Paralel Hesaplama Küme Hesaplama Kafes Hesaplama Genel Amaçlı GPU Hesaplama (GPGPU) Bulut Hesaplama Paradigma Kayması
Computing is a general term that points to all kinds of activities requiring, benefiting from or designing c omputers for different needs . As the definition states, computing is tightly coupled with computers and that is why, various forms of computing have emerged from past to present in parallel with the evolution of the computer technology. Inherent ly, this period of time has brought many technical words consisting of the term “computing” into the literature along the way . The main objective of this study is to put an end to the confusions caused by those computing - related terms in question and to ad dress the paradigm shifts in computing from a historical perspective.
Serial Computing Parallel Computing Cluster Computing Grid Computing General Purpose GPU Computing (GPGPU) Cloud Computing Paradigm Shift
Diğer ID | JA79TU65RT |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.