BibTex RIS Kaynak Göster

DNA computing algorithm for NP problems

Yıl 2013, Cilt: 29 Sayı: 1, 41 - 48, 01.02.2013

Öz

The numerical algorithm for DNA computing has been developed on the basis of the characteristics of the DNA molecules. Its use for the resolution of the current problems is getting common. It is capable of parallel processing and storing huge amount of da ta but it is difficult and costly to be implemented within the laboratory environment. In this study, Numerical DNA computing algorithm is implemented on non - polynomial problems (NP). NPs are known to be difficult problems with only a close solution rathe r than a definite one. The simulations conducted as part of this study have shown that NP problems can be solved more easily and quickly by the given numerical algorithm for DNA computing. The algorithm is developed upon the selection of travelling salesma n and knapsack problems and its performance has been verified by the results of matlab simulations.

Kaynakça

  • Adleman, L.M., 1994. Molecular computation of solutions to combinational problems, Science, 266(4), p. 1021-1025.
  • Lipton, R.J., 1995. Using DNA to solve NP-complete problems, Science, vol. 268(4), p. 542-545. 20

Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması

Yıl 2013, Cilt: 29 Sayı: 1, 41 - 48, 01.02.2013

Öz

DNA moleküllerinin özelliklerinden yararlanılarak geliştirilen sayısal DNA hesaplama algoritmasının son yıllarda günümüz problemlerinin çözümündeki kullanımı artmaktadır. Paralel işlem yapma ve büyük miktarda veri saklama özelliği bulunan DNA hesaplamanın laboratuar ortamında uygulanması zor ve pahalıdır. Bu çalışmada sayısal DNA hesaplama algoritması polinomal olmayan (NP) problemlere uygulanmıştır. NP problemler kesin çözümü olmayıp yaklaşık çözümü bulunabilen zor problem sınıfında yer alırlar. Bu çalışma daki yapılan simülasyonlarda NP problemlerin verilen sayısal DNA hesaplama algoritması ile daha kolay ve hızlı çözülebileceği gösterilmiştir. Bunun için gezgin satıcı ve sırt çantası problemi seçilerek geliştirilen DNA hesaplama algoritmasının performansı matlab’da alınan simülasyon sonuçları ile doğrulanmıştır.

Kaynakça

  • Adleman, L.M., 1994. Molecular computation of solutions to combinational problems, Science, 266(4), p. 1021-1025.
  • Lipton, R.J., 1995. Using DNA to solve NP-complete problems, Science, vol. 268(4), p. 542-545. 20
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79TR86DF
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Çiğdem Bu kişi benim

Mehmet Karaköse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çiğdem, U., & Karaköse, M. (2013). Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 29(1), 41-48.
AMA Çiğdem U, Karaköse M. Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2013;29(1):41-48.
Chicago Çiğdem, Uğur, ve Mehmet Karaköse. “Polinomal Olmayan Problemler için DNA Hesaplama Algoritması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29, sy. 1 (Şubat 2013): 41-48.
EndNote Çiğdem U, Karaköse M (01 Şubat 2013) Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29 1 41–48.
IEEE U. Çiğdem ve M. Karaköse, “Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 29, sy. 1, ss. 41–48, 2013.
ISNAD Çiğdem, Uğur - Karaköse, Mehmet. “Polinomal Olmayan Problemler için DNA Hesaplama Algoritması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 29/1 (Şubat 2013), 41-48.
JAMA Çiğdem U, Karaköse M. Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2013;29:41–48.
MLA Çiğdem, Uğur ve Mehmet Karaköse. “Polinomal Olmayan Problemler için DNA Hesaplama Algoritması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 29, sy. 1, 2013, ss. 41-48.
Vancouver Çiğdem U, Karaköse M. Polinomal olmayan problemler için DNA hesaplama algoritması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2013;29(1):41-8.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.