Bu araştırma; yaygın fiğ genotiplerinde hasat zamanının ot verimi ve ot kalitesi üzerine etkisini belirmek amacıyla, 2006 - 2007 ve 2007 - 2008 yetiştirme sezonunda Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 2 yıl süre ile 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada; Menemen Tarımsal Araştı rma Enstitüsünden temin edilen 4 yaygın fiğ çeşidi, 3 yaygın fiğ hattı ile Kahramanmaraş’tan toplanan 2 doğal yaygın fiğ genotipi kullanılmıştır. Fiğ genotipleri çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemlerinde hasat edilerek verimler belirlenmiş ve ki myasal analizleri yapılmıştır. Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, protein verimi, ADF, NDF ve kül özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; hasat zamanının ilerlemesiyle ADF ve NDF oranlarında artış olurken, kül or anında düşüş gözlemlenmiştir. Araştırmada kullanılan genotiplerin ADF oranları %26.28 - 45.43 arasında, NDF oranı %32.32 - 49.56 arasında, yeşil ot verimleri 1212.1 - 4386.0 kg/da arasında, kuru ot verimleri 213.7 - 709.6 kg/da arasında ham protein oranı %17.21 - 24 .76 arasında değişirken protein verimi ise 36.78 - 169.45 kg/da arasında değişmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; b ölge için protein verimi ve kuru ot verimi yüksek olan Karaelçi fiğ çeşidi önerilmektedir.
This research was carried out to determine the effects of harvest season on forage yield and quality of common vetch genotypes. Experiments were conducted at Kahramanmaraş Agricultural Research Institute for two years during 2006 - 2007 and 2007 - 2008 growing seasons with 3 replications. A total of 9 common vetch genotypes, 4 of which supplied from Menemen Agricultural Research Institute, 3 from Kahramanmaraş and 2 natural genotypes were used as the plant material of the study. Plants were harvested at initial flowering stage and full blossom stage. Yields and other quality parameters were determined. Fresh fodder yield, dry forage yield, crude protein ratio, protein yield, ADF, NDF and ash parameters were investigated as the yield and quality parameters. While there was an increase in ADF and NDF ratios with the progression of harvest season, a decrease was observed in ash ratio. ADF rates of genotypes varied between 26.28 - 45.43%, NDF ratios between 32.32 - 49.56%, fresh fodder yield between 1212.1 - 4386.0 kg/da, dry forage yield between 213.7 - 709.6 kg/da, crude protein ratio between 17.21 - 24.76%, protein yield between 36.78 - 169.45 kg/da. Considering current results from different genotypes, Karaelçi common vetch genotype with high protein and hay yield can be recommended for the region.
Diğer ID | JA79TU98FS |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.