Vulkanize kauçuk ürünlerin özellikle de atık taşıt lastiklerinin geri dönüşümü, günümüzde önemli bir çevresel problemdir. Bu problemin çözümü için çeşitli geri dönüşüm yöntemleri geliştirilmiştir. Atık lastiklerin geri dönüşümü genellikle lastiğin parçalanması, çel ik tel ve diğer atıkların ayrıştırılması ve özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla kauçuk tozuna uygulanan yüzey işlemleriyle başlayan çok adımlı bir prosestir. Lastiğin parçalanma prosesinin seçimi, tane boyutu ve tane boyut dağılımı, tanenin morfolojisi ve kauçuk tozunun saflığı gibi nihai ürünün gerekliliklerine göre belirlenir. Bu çalışmada, kauçuğun parçalanması ve kauçuk tozunun yüzey işlemleri için uygulanan proseslerle yüzeyi işlem görmüş ve görmemiş kauçuk tozunun kauçuk ürünlere katılması uygulam aları ele alınmıştır. Ayrıca, atık lastik tozunun tane boyutu ve malzeme özellikleri açısından nasıl karakterize edilmesi gerektiği yapılan bir deneysel çalışmayla araştırılmıştır.
Recycling of vulcanized rubber goods, especially waste tires, is, nowadays, a major environmental problem. Many recycling methods are developed to solve this problem. Waste tires recycl ing, in general, is a multistep process that begins with grinding tire, separating contaminants and steel wire material, and upgrading the rubber powder by surface treatment. The choice of grinding process is based on the requirements for the final product , such as particle size and particle size distribution, morphology of the particles, and purity of the rubber powder. In this study, an overview of processes for rubber grinding and surface treatment of rubber powder and applications of untreated and surfa ce treated rubber powder in rubber products are provided. It is also investigated by an experimental study on how to characterize the waste rubber powder particle size and material properties.
Diğer ID | JA79TP34ZB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.