Ribozomal gen bölgeleri olan çekirdekçik organize edici bölge (NOR), akrosentrik kromozomların ikincil boğumlarında yer alır ve aktif olduklarında gümüşle boyanırlar. Bu bölgeler ile ilgili 100 hücrenin değerlendirilmesine dayanan birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı 100 hücre yerine 50 hücre değerlendirildiğinde elde edilen sonuçların 100 hücre ölçüldüğünde elde edilen sonuçlardan bir farkının olup olmadığını belirlemektir. Bu çalışmaya tiroidinden ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapılmış olan 6 nodüler guatr’lı (yaş aralığı 24–76) ve 10 kistik nodüler guatr’lı (yaş aralığı 26–69) birey dahil edildi. Bu biyopsi materyalleri AgNOR ların değerlendirilebilmesi için spesifik bir protokole göre boyandı. Her bir birey için önce ilk 50 çekirdek, daha sonrada ilk 100 çekirdek değerlendirildi ve her bir hücrenin AgNOR sayısı (herbir kişide toplam AgNOR sayısı/incelenen çekirdek sayısı oranı) ve “Toplam AgNOR alanı/çekirdek alanı” ( TNA / ÇA) oranı her bir grup için tespit edildi. İlk 50 çekirdek değerlendirildiğinde elde edilen ortalama AgNOR sayısı (2.256 ± 0.552) ile ilk 100 çekirdek değerlendirildiğinde elde edilen ortalama AgNOR sayısı (2.243 ± 0.535) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p = 0.600). Yine ilk 50 çekirdek değerlendirildiğinde elde edilen ortalama ‘‘TNA / ÇA’’ oranının (5.802 ± 1.524) ilk 100 çekirdek değerlendirildiğinde elde edilen ortalama ‘‘TNA / ÇA’’ (5.799 ± 1.525) oranından istatistiksel olarak farklı olmadığı görülmüştür (p = 0.940). AgNOR sayısına ve AgNOR alan oranı artışına dayanan çalışmalarda 100 çekirdek yerine, 50 çekirdeğin değerlendirilmesinin, metodun spesifitesini ve sensitivitesini etkilemediği, aksine daha az zaman gerektirdiğinden avantaj sağladığı kanısına varılmıştır.
The NOR, sites of the ribosomal genes, are located on the secondary constrictions of five pairs of acrocentric chromosomes and are stained by silver if they are active. Many studies have been conducted about those regions based on the evaluation of 100 cells. The aim of the study was to detect if there is any difference between the results obtained by evaluation of 50 cells instead of 100 cells. In the current study, six patients with nodular goitre (age range 24-76 years) and ten individuals with cystic nodular goitre (age range 26-69 years), fine needle aspiration biopsy (FNAB) was performed from whose thyroide, were included. Then the biopsy materials were stained for AgNOR evaluation using a specific protocol. At first 50, and then 100 nuclei per individual have been evaluated, and AgNOR count and “Total AgNOR area / Nuclear area” (TNA / NA) values of individual cells were detected for each group. There was no difference between mean AgNOR number obtained from evaluation of first 50 cells (2.256 ± 0.552) and 100 cells (2.243 ± 0.535) (p = 0.600). Moreover, mean ‘‘TNA / NA’’ obtained from evaluation of first 50 cells (5.802 ± 1.524) was not statistically different from the mean values of first 100 cells (5.799 ± 1.525) (p = 0.940). It was concluded that, in studies which based on AgNOR count and measurement, evaluation of 50 nuclei instead of 100 nuclei does not effect the sevsitivity or specifity of the method, and does not alter the results of the study, conversily, it provide advantage because of less time requirement.
Diğer ID | JA79VA49YR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 5 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.