Science and technology course, helping improving cognitive aspects and enhancing the creativity of the individuals, has been taken part of elementary school education as a basic course. Drama method is a learning technique which enhances creativity, supporting to development of the individuals in the science and technology courses. In this survey is aimed to determination of the attitudes, self-qualification, and opinions towards processing of science and technology courses by drama method. This research was carried out by a hundred and ninety prospective teachers who are studying at 3th and 4th grade levels of Erciyes University Faculty of Education, Department of Science Education in the of spring semester of 2010 and 2011. A questionnaire which was developed by the authors was 5-point Likert-type scale and its Cronbach Alpha reliability coefficient is 0.91. It includes 10 items regarding prospective teachers’ self-qualification towards processing of science and technology courses by drama method and 17 items regarding attitudes towards processing of science and technology courses by drama method. The data have been analyzed by using SPSS 17.0 software. It was found that prospective teachers’ self-qualification scores ( X =3.13) and mean attitude scores ( X =3.63) for processing of science and technology courses by drama method. It was also examined whether self-qualification and attitude scores of the prospective teachers’ varied with respect to gender, grade and trained in drama variables. It was found that prospective teachers’ self-qualification scores varied with respect to grade level and trained in drama (p
Science Education Teacher Training Drama Method SelfQualification Attitudes
Fen ve Teknoloji dersi bireyleri bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanda geliştiren temel derslerden biridir. Drama yöntemi ise aktif öğrenme tekniklerine uygun, Fen ve teknoloji dersinde bireylerin gelişimini destekleyen ve yaratıcılığını artıran bir yönt emdir. Bu araştırma, 2010 - 2011 yılı bahar döneminde Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 190 öğretmen adayının (120 kız ve 70 erkek), fen ve teknoloji dersinin dr ama yöntemi ile işlenmesine ilişkin öz - yeterlik ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yazarlar tarafından geliştirilen ve öğretmen adaylarının drama yöntemine ilişkin öz - yeterliklerini belirlemek amacıyla 10 madde, drama yöntemiyle f en ve teknoloji dersinin işlenmesine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla 17 maddeden oluşan ve ayrıca güvenirlik katsayısı (Cronbach Alfa) 0.91 olarak hesaplanan 5’li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 17.0 paket programı ile yapı lmıştır. Yapılan analiz sonucunda öğretmen adaylarının, drama yöntemine ilişkin ortalama öz - yeterlik puanı ise =3.13, drama yöntemiyle fen ve teknoloji dersinin işlenmesine yönelik ortalama tutum puanı =3.63 olarak bulunmuştur. Tutum puanlarının, sınıf d üzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, cinsiyet değişkenine göre kızların lehine ve drama eğitimi alma değişkenine göre ise drama eğitimi alan öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık (p
Fen Eğitimi Öğretmen Eğitimi Drama Yöntemi Öz-yeterlik Tutum
Diğer ID | JA79VF59UJ |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 4 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.