Ulusal tüketim ve uluslar arası ticaret ile ilgili olarak kalıntı analiz verilerinin kalitesi çok önemlidir. Bu anlamda ISO 17025 gereklilikleri ve İyi Laboratuvar Pratikleri (Good Laboratory Practices, GLPs) düzenlemelerinin her ikisi de veri kalitesini sağlamak için tasarlanmışlardır. Verilerin güvenirliği nin ISO 17025 akreditasyonu ve E konomik İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu – İyi Laboratuvar Pratikleri (OECD - GLP) gibi üniversal kalite sistemleri tarafından o naylanmaları gereği vardır. Laboratuvar aktiviteleri ISO 17025 akreditasyonu veya OECD - GLP sistemlerinin gerekliliklerine uygun olmalıdır. Bu iki sistem çok kolay ve karşılaştırılabilir özelliktedirler. Her iki sistemde kimyasal, analitik ve mikrobiyolojik testler gerçekleştirilir. Farklılıkları ise iki dökümanın hedefleri ve ele alınma zamanlarının farklı olmasından kaynaklanmakta dır. Bu durum her iki sistem için geçerli olan yönlerinin avantajlarını kullanarak tek bir sistem olarak birleştirilmesiyle iyileştir i lebilir. Bu makalede her iki kalite sisteminin benzerlikleri, farklılıkları, örtüşen konularını ortaya konulması amaçlanmı ştır. Aynı zamanda Türkiye‟de kalıntı laboratuvarları için ISO 17025 akreditasyonu ve OECD - GLP prensipleri ile ilgili son durumları özetlenmiştir.
Kalite sistemleri ISO 17025 Akreditasyon OECD-İyi Laboratuvar Teknikleri
Quality of residue analytical data has a great importance with regarded to national food consumption and international trade. In this respect ISO 17025 requirements and Good Laboratory Practices (GLPs) regulations are both designed to assure data quality. Reliability of data should be approved by universally accepted quality systems such as ISO 17025 accreditation and the Organization for Economic Cooperation and Development g ood laboratory practice (OECD - GLP). Laboratory operations should meet the requirements of a recognized accreditation scheme, complying with ISO 17025 or Good Laboratory Practice (GLP). The requirements of ISO 17025 and OECD - GLP principles are very similar and compatible. Both systems perform chemical, analytical and microbiological tests. The differences are mainly due to scope of two documents and the difference in time scale of their elaboration. They could be integrated into one overall system taking adv antage of the aspects common to both. This article deals with similarity, differences and overlapping issues of two quality systems. Also latest status of ISO/IEC 17025 accreditation and implementation of OECD - GLP principles for pesticide residue laborator ies in Turkey will briefly be summarized.
Diğer ID | JA79VD53CJ |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 4 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.