The aim of this study to determine the seasonal distribution of ectoparasites of carp fish (Cyprinus carpio L., 1758) in Terkos Lake from September 2009 to August 2010. During the study examined 132 fish carp, Dactylogyrus extensus and Gyrodactylus elegans from Monogenia, Diplostomum spathaceum metacerceria from Digenia and Piscicola geometra from Hirudinea were parasited. Dactylogyrus extensus (%74) in spring, Gyrodactylus elegans (%81), Diplastomum spathaceum metacerceria (%84) and Piscicola geometra (%39) showed the highest infection rate spread in summer. As a result of statistical analysis (chi-square test), on carp fish for all the parasites, parasites fish did not differ according to the seasons (p>0.05), seasonal differences in terms of the number of parasites have been identified (p<0.05).
Terkos Lake Cyprinus carpio Ectoparasite Seasonal distribution
Bu çalışma Eylül 2009 - Ağustos 2010 tarihleri arasında Terkos Gölü’nde yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758)’daki ektoparazitlerin mevsimsel olarak dağılımını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma süresince incelenen 132 sazan örneğinin Monogenia familyasından Dactylogyrus extensus ve Gyrodactylus elegans, Digenia familyasından Diplostomum spathaceum metaserkeri, ve Hirudinea familyasından Piscicola geometra ile parazitlendiği saptanmıştır. Dactylogyrus extensus (%74) ilkbaharda, Gyrodactylus elegans (%81), Diplostomum spathaceum metaserkeri (%84), ve Piscicola geometra (%39) yazın en yüksek enfeksiyon oranında yayılış göstermişlerdir. İstatistiksel analizler sonucu (Ki-Kare Testi), sazan balıklarında tüm parazitler için parazitli balık sayıları mevsimlere göre farklılık göstermezken (p>0,05), parazit sayıları bakımından mevsimsel farklılık tespit edilmiştir (p
Diğer ID | JA79ZJ63HV |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.