Dünyadaki kanser türlerinin birçoğunun tüketim alışkanlıkları ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü ve Dünya Kanser Araştırma Fonu tarafından uygun diyet, fiziksel aktivite ve vücut ağırlığı ile kanserin %30-40 oranında engellenebileceği belirtilmektedir. Yapılan epidemiyolojik çalışmaların bir kısmı, fazla miktarda kırmızı et tüketiminin potansiyel bir risk olabileceğini göstermektedir. Mutajen ve kanserojen etki, etin muhafazası sırasında N-nitrozo bileşenlerin ve yüksek ısıl işlem uygulamaları ile heterosiklik aromatik amin ve polisiklik aromatik hidrokarbonların oluşumuyla ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak koruyucu diyetlerde; alkol, yağ ve yağlı kırmızı et tüketiminin azaltılması buna karşın meyve-sebze ve lifli gıda tüketiminin arttırılması önerilmektedir.
Et Tüketimi Kanser Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar Heterosiklik Aromatik Aminler N-Nitrozo Bileşenler
Many of the common cancers in the world are thought to related to the dietary habits of individuals. It has been estimated by the American Institute of Cancer Research and the World Cancer Research Fund that approximately 30-40% of all cancers can be prevented by the appropriate diets, physical activity and maintenance of the appropriate body weight. Higher red meat consumption claimed to be as a potential risk in some epidemiological studies. Mutagens and carcinogens may be introduced to meat containing diets through preservation methods and the generation of N-nitroso compounds with higher cooking temperature as well as heterocyclic aromatic amines and polycyclic aromatic hydrocarbons. Preventive dietary advice often includes reduction of alcohol, fats/oil and red meat with higher animal fat while increasing the intake of fruits, vegetable- and other fibrous foods.
Meat Consumption Cancer Polycyclic Aromatic Hydrocarbons Heterocyclic Aromatic Amines N-Nitroso Compounds
Diğer ID | JA79ZF35ST |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.