Üniversitelerin kimya bölümünde okuyan öğrenciler, laboratuar çalışmaları esnasında çeşitli kimyasallara maruz kalırlar. Bu kimyasalların öğrencilerde genotoksik risk oluşturup oluşturmadığı, in vitro lenfosit kültüründe, kromozom aberasyonu (KA) testiyle belirlendi. Bu çalışmada, Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğrencileri ile kimyasala maruz kalmayan öğrencilerden periferal kan örnekleri alındı. Deney ve kontrol grubundan elde edilen preparatların incelenmesi ile kromozom anormallikleri ve mitotik indeks belirlendi. Bu iki gruptan elde edilen veriler, t-testi ile karşılaştırıldı ve laboratuar çalışmalarının öğrencilerde kromozom anormalliklerini kontrole göre arttırmadığı ve mitotik indeksi de önemli derecede değiştirmediği saptandı (p>0.05).
Kimyasal madde genotoksik etki lenfosit kültürü kromozomaberasyonu
University students studying chemistry at degree level are exposed to various chemicals during their laboratory works. To determine if this exposure constitutes a genotoxic risk factor, lymphocytes from exposed subjects were examined in vitro by employing the chromosomal aberration (CA) test. Peripheral blood samples were taken from the subjects who were students at the Chemistry Division of the Faculty of Literature and Sciences, University of Nigde. Controls consisted of unexposed students. Chromosomal anomalies and mitotic index of peripheral blood cells from all subjects were determined. The results from the two groups were compared by the t-test. There were no significant differences between the two groups in terms of CA and mitotic index (p>0.05).
Chemical substance genotoxic effect lymphocyte culture chromosomal aberration
Diğer ID | JA82BP56KA |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 27 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.