Turunçgil türlerinde çeliklerin köklenme düzeyleri arasında geniş bir varyasyonun olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada dokuz turunçgil anacında farklı IBA (Indolbutirik asit) dozu uygulamalarının çeliklerde köklenme oranı, kök sayısı ve kök uzunluğuna etkileri araştırılmıştır. Çelikler bir yıllık sürgünlerden Mart ayında alınmış ve serada volkanik tüf ortamına dikilmişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre üç yapraklı, Carrizo sitranjı, Kleopatra mandarini, Citrumelo 1452 anaçlarında kontrol ve farklı IBA uygulamalarında hiçbir çelikte köklenme tespit edilememiştir. Köklenme elde edilen anaçlarda en yüksek köklenme oranı 4000 ppm IBA uygulamasında Volkamerianada (% 73,9), en düşük ise Yuzu’da kontrol uygulamasında (% 9,5) tespit edilmiştir. Öte yandan Volkameriana en fazla kök sayısına sahipken Kaba limon en fazla kök uzunluğuna sahip olarak bulunmuştur. Bunun yanında kullanılan anaçların köklenme oranı, kök sayısı ve uzunluğunu artırmak amacıyla 4000 ppm IBA dozunun genel olarak uygun olduğu saptanmıştır.
It is known that there is high level of variation in citrus species in terms of rooting level of cuttings. In this study the effects of various IBA doses on rooting ratio, root number and root length of cuttings of nine Citrus rootstocks were investigated. Cuttings were collected from one year old shoots in March and planted in volcanic tufa in greenhouse. Rootings were not observed in trifoliata orange, Carrizo citrange, Cleopatra mandarin, Citrumelo 1452 in control and all IBA treatments. The highest (73,9%) and the lowest (9,5%) level of rootings were observed in Volkameriana and Yuzu, respectively. On the other hand Volkameriana had maximum root number whereas rough lemon had the highest root length. Appropriate IBA concentration was determined to be 4000 ppm to induce rooting ratio, root number and root length for rootstocks studied.
Citrus rootstocks Hormone treatment Propagation with cuttings
Diğer ID | JA82BN33GP |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 27 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.