This study was conducted to determine the insecticidal activity of microwave radiation on the T. castaneum adults, and microwave radiation was applied on the adults at different power and exposure times. Increasing mortality was observed depending on the rising power of radiation source and exposure times. Complete mortality of adults occurred at 360 W and 120s exposure time. Mean longevity of adults decreased with increasing power and exposure times. The mean longevity calculated as 10.56 day for control group, but this rate decreased to 1.26 day after exposure to 150 W for 300s. LT50 and LT99 values were estimated as 225 and 389s, respectively at 150 W, but these values decreased to 16 and 32s at 900 W. Current study showed that the stored products contaminated with T. castaneum could be sterilized with microwave radiation in a short period.
Mikrodalga radyasyonunun insektisidal aktivitesinin belirlenmesi amacıyla T. castaneum erginleri değişen güç ve sürerde mikrodalga radyasyona maruz bırakılmıştır. Mikrodalga radyasyonunun güç ve uygulanma süresindeki artış ergin ölüm oranlarının artmasına neden olmuştur. 360 W’lık mikrodalga radyasyonu 120s süreyle uygulandığında erginlerin tamamı ölmüştür. Kaynağın gücü ve artan uygulama süresi ergin ömür uzunluğunu önemli ölçüde kısaltmıştır. Kontrolde erginler 10.56 gün yaşamışken 150 W’lık radyasyon 300s uygulandığında ancak 1.26 gün yaşamışlardır. 150 W’lık uygulamada LT50 ve LT99 değerleri sırasıyla, 225 ve 389s olarak hesaplanmışken bu süreler 900 W’ta sırasıyla, 16 ve 32s ’ye kadar düşmüştür. Bu çalışmada T. castaneum ile bulaşmış ürünlerin mikrodalga radyasyonuyla kısa sürede steril edilebileceği anlaşılmıştır.
Tribolium castaneum Mikrodalga radyasyonu Ölüm oranı Ömür uzunluğu
Diğer ID | JA82CG66VE |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 4 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.