Bu çalışmada biber (Capsicum annuum L.) ve soğan (Allium cepa L.) tohumlarında yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarında deniz yosunu ekstraktının kullanım olanakları araştırılmıştır. Deniz yosunu ekstraktının 1:500 oranındaki çözeltisi ile ile ozmotik koşullandırma uygulamaları biber tohumlarında 20°C ve soğan tohumlarında 15°C’de olmak üzere 1, 2 ve 3 gün süre ile yapılmıştır. Deniz yosunu ekstraktı ile ozmotik koşullandırma uygulamaları soğan ve biber tohumlarında çimlenme yüzdesini arttırırken, ortalama çimlenme süresini kısaltmıştır. Biber tohumlarında en yüksek çimlenme oranı, Demre Sivri çeşidinde % 94.5 ile 2 gün, Kandil Dolma çeşidinde %92.5 ile 1 gün, Yalova Çarliston çeşidinde %90.5 gün ile 2 gün uygulamaları verirken, kontrol tohumlarının çimlenme oranları sırası ile %86.5, %85 ve %85.5 olmuştur. Biber tohumlarında en kısa ortalama çimlenme süresi, Demre Sivri çeşidinde 5.6 gün, Kandil Dolma çeşidinde 8.3 gün ve Yalova Çarliston çeşidinde 6.5 gün ile 2 günlük deniz yosunu ekstraktı uygulamaları verirken, kontrol tohumlarının ortalama çimlenme süreleri sırası ile 7.2 gün, 9.7 gün ve 7.6 gün olmuştur. Soğan tohumlarında en yüksek çimlenme oranı, TEG-502 çeşidinde %97.5 ile 3 günlük, Contes çeşidinde %89 ile 2 ve 3 günlük uygulamaları verirken, kontrol tohumları sırası ile %88 ve %82.5 olmuştur. Soğan tohumlarında en kısa ortalama çimlenme süresi, TEG-502 çeşidinde 3.5 gün ve Contes çeşidinde 3.2 gün ile 3 günlük uygulamalardan elde edilirken, kontrol tohumları sırası ile 5.4 gün ve 5.5 gün olmuştur. Böylece, biber tohumlarının yanı sıra, soğan tohumlarında da ekim öncesi yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarında deniz yosunu ekstraktının kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Biber Soğan Deniz yosunu ekstraktı Ozmotik koşullandırma Çimlenme oranı Ortalama çimlenme süresi
This study was carried out to investigate availability of using seaweed extract in osmotic conditioning treatments of pepper (Capsicum annuum L.) and onion (Allium cepa L.) seeds. Osmotic conditioning treatments were conducted with the 1:500 seaweed extract solution at 20°C and 15°C in seeds of pepper and onion, respectively, for 1, 2 and 3 days. Osmotic conditioning treatments with seaweed extract increased germination percentage and reduced mean germination time both in pepper and onion seeds. The highest germination ratio of pepper seeds was 94.5% in the 2-day application of cv. Demre Sivri, 92.5% in the 1-day application of cv. Kandil Dolma and 90.5% in the 2-day application of cv. Yalova Çarliston, while germination ratios of control seeds were 86.5, 85 and 85.5%, respectively. The shortest mean germination time of pepper seeds was 5.6 days in the 2-day application of cv. Demre Sivri, 8.3 days in the 2-day application of cv. Kandil Dolma and 6.5 days in the 2-day application of cv. Yalova Çarliston while mean germination times of control seeds were 7.2, 9.7 and 7.6 days, respectively. The highest germination ratio of onion seeds was 97.5% in the 3-day application of cv. TEG-502 and 89% in the 2- and 3-day applications of cv. Contes, while germination ratios of control seeds were 88 and 82.5%, respectively. The shortest mean germination time of onion seeds was 3.5 days in the 3-day application of cv. TEG-502 and 3.2 days in the 3-day application of cv. Contes while mean germination times of control seeds were 5.4 and 5.5 days, respectively. It was concluded that seaweed extract could also be used in osmotic conditioning treatments of onion seeds as well as pepper seeds.
Pepper onion seaweed extract osmotic conditioning germination ratio mean germination time
Diğer ID | JA82CT89YV |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.