Bu çalışmada, endüstride geniş bir kullanım alanına sahip olan DIN 1.2344 sıcak iş takım çeliği malzemesinden hazırlanan iş parçaları yüksek hız çeliği (HSS) testere freze çakıları kullanılarak frezeleme işlemine tabi tutulmuştur. Frezeleme deneyleri 5 farklı kesme hızı (20, 25, 30, 40 ve 50 m/dak) ve 5 farklı tabla ilerleme hızında (20, 40, 63, 80 ve 100 mm/dak) ve 1 mm sabit kesme derinliğinde soğutma sıvısı kullanılmadan yapılmıştır. Yapılan frezeleme işlemleri esnasında düşey ve yatay yönlerde oluşan kesme kuvveti bileşenleri ile yüzey pürüzlülük değerleri (Ra) ölçülmüştür. Düşey yönde oluşan kesme kuvvetlerinin (Fz) yatay yönde oluşan kesme kuvvetlerinden (Fx) yaklaşık olarak % 50 daha fazla olduğu görülmüştür. Kesme hızı 20 m/dak olan deneylerde tabla ilerleme hızının artmasıyla yüzey pürüzlülük değerlerini önemli derecede artmıştır.
Frezeleme Kesme Kuvvetleri Yüzey Pürüzlülüğü Testere Freze Çakısı
In this study, DIN 1.2344 hot work tool steel, which is widely used in industry, was subjected to milling operations using high speed steel (HSS) circular saw blades. Milling operations were performed at five different cutting speeds (20, 25, 30, 40 and 50 m/min), at five different table feed rates (20, 40, 63, 80 and 100 mm/min) and at a constant depth of cut of 1 mm without using coolant. Vertical and horizontal components of the cutting forces developed during milling operations and the surface roughness values were measured. Vertical cutting force components (Fz) were found to be almost 50 % higher than horizontal cutting force components. At 20 m/min cutting speeds, increasing table feed rate increased the surface roughness values significantly.
Diğer ID | JA82DY64ZB |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.