Bu çalışmada, yumuşak zemin üzerinde bulunan ve temeli yüksek sönümlü kauçuk izolatör (HDRB) kullanılarak izole edilmiş çok katlı yapıların yapı-zemin etkileşimi etkisindeki dinamik davranışları araştırılmıştır. Dinamik yük olarak Marmara depreminin Yarımca-Petkim istasyonundan alınan kuzey-güney ivme kayıtlarının kullanılmıştır. SAP2000 paket programı ile yapılan analizlerde üst yapı ve zemin doğrusal olarak, HDRB ise doğrusal olmayan malzeme olarak modellenmiştir. Analizler sonucunda yapı-zemin etkileşimi dikkate alınan temeli izole edilmiş ve izolasyonsuz yapı modelleri için periyot, kat ivme değerleri, göreli yapı yer değiştirmeleri, taban kesme kuvvetleri, ve bir eleman için eksenel kuvvet, kesme kuvveti ve eğilme momenti değerleri karşılaştırılmıştır. Temeli izole edilmiş betonarme yapıların deprem yükleri altında klasik yapılar göre üstünlükleri ortaya konulmuştur.
Temel izolasyon sistemleri Yapı-zemin etkileşimi 1999 Marmara Depremi Zaman-tanım aralığı yöntemi
The motional behavior of multi- storey structures with base isolation systems which were built on soft soil were analyzed via high damping rubber bearing (HDRB) in terms of their dynamic behavior in the present study. N-S component of Yarimca station of Marmara earthquake was simulated during the ground motion analyses. Superstructure and soil were modeled linearly and HDRB as non-linearly by using SAP 2000 package program. Analysis of structure-soil interaction for both with and without base isolated structures were carried out for the following parameters; periods, storey accelerations, relative displacements, base shear forces, a selected frame element axial forces, shear forces and bending moments. As a result, advantages of isolated reinforced concrete structures are shown against fixed-base structures under earthquake loading.
Base isolation system Soil-structure interaction 1999 Marmara earthquake Time history analysis method
Diğer ID | JA82JR85ZF |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.